Aktualności Doradcy Smaku

strogo

Doradca Smaku: Boeuf strogonow po Michelsku

Strogonow to rodzaj gulaszu, przygotowany z dorodnej i pysznej wołowiny z dodatkiem cebuli i pieczarek oraz oczywiście dobrych przypraw. Jednym kojarzy się z kuchnią bardzo domową i jest serwowane przy okazji odświętnego obiadu. Inni natomiast nie wyobrażają sobie porządnej zabawy, weselnej lub na przykład sylwestrowej, bez podania boeuf strogonowa.

 

Zaletą dania jest nie tylko jego delikatność i wyjątkowa smakowitość. Pysznie przygotowany, pikantny strogonow potrafi dobrze nasycić i nieźle rozgrzać. To danie idealne zimą i jesienią na obiad, a nawet późną kolację. To także niezależnie od pory roku klasyk podczas każdej solidnej zabawy. Nie raz zaserwowane w środku nocy rozbudziło i dodało siły i energii do dalszej zabawy. Danie wywodzi się oryginalnie z Rosji i ze względu na jego popularność w naszym kraju śmiało możemy go zaliczyć do polskiej klasyki. Jesteście ciekawi, jak smakowało będzie „po Michelsku”, zabarwione francuskim klimatem Prowadzącego Doradcy Smaku?

Lista składników:

300 g wołowiny
500 ml Rosołu wołowego Kucharek
1 cebula
100 g pieczarek
Kilka Ogóreczków konserwowych Smak
50 ml białego wytrawnego wina
50 ml przecieru pomidorowego
40 ml śmietany 36%
20 g masła
Oliwa z oliwek

Zasmażka:

20 g masła
20 g mąki

Do smaku: Papryka słodka mielona, Pieprz kolorowy ziarnisty, Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.

Wołowinę kroimy w cienkie paski wzdłuż włókien, doprawiamy delikatnie świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym, a następnie obsmażamy na dobrze rozgrzanej oliwie (przez około 3-4 minuty).

Mięso smażymy partiami (tak, żeby poszczególne kawałki nie dotykały się) i przekładamy do oddzielnego naczynia. Mięso będzie później duszone w sosie, więc nie musi być mocno przysmażone.

Przygotowujemy zasmażkę: w garnku powoli rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i lekko podsmażamy aż całość utworzy gładką masę. Rosół wołowy zagęszczamy lekko przygotowaną zasmażką. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plastry, a ogóreczki konserwowe w niewielkie plasterki. Cebulę wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy wołowinę.
 
Po około 1-2 minutach dokładamy pieczarki i doprawiamy solą, papryką słodką oraz rozgniecionymi w moździerzu ziarnami kolorowego pieprzu. Całość podlewamy białym winem oraz rosołem wołowym zagęszczonym zasmażką. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Powoli wlewamy śmietanę. Na koniec kroimy i dorzucamy plastry ogóreczków. Smażymy na dużym ogniu, często mieszając, aby delikatnie odparować sos.
 
Odłożone wcześniej mięso oddzielamy od zbędnego tłuszczu i soków. Tak przygotowane przekładamy na patelnię i dodajemy masło, żeby zagęścić sos. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze około 2 minut.

Komentarze

  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Uwielbiam strogonowa :) Po Michelsku musi smakować wyśmienicie :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    smaczne danie :)
  • 0
    20151004_111418-1
    Opublikowano

    mileneczka5

    pychotka:)aż chce sie jeść:)
  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Ale pyszności :)
  • 0
    dsc_0422
    Opublikowano

    monikaT83

    Ja też jestem fanka wszelkich gulaszy,to wydanie też jest wyborne :)
  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zrobiłam wg. przepisu i wyszło mi strasznie twarde mięso.. ktoś może doradzi czemu?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Przepyszne.Dzis ogladalam.i zrobilam.Pychotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    Suonatar

    Przepis do wypróbowania :)

Dodaj komentarz