Aktualności Doradcy Smaku

ds.s03realizacyjnie_014_male

Doradca Smaku: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

Zapiekanka idealnie sprawdzi się na zimowe, chłodne dni kiedy ważny jest treściwy posiłek. Doradca Smaku proponuje zapiekankę z makaronem tagliatelle oraz z sosem beszamelowym. Ten bardzo prosty sos, sięgający czasów Francji z XVIII wieku, powstaje z podstawowych składników - zasmażki i mleka.

 

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i pieczarkami

 

250 g makaronu tagliatelle

1 pierś z kurczaka (ok. 250 g)

100 g pieczarek

300 g wędzonego boczku

70 g sera gruyere

Oliwa z oliwek

 

Sos beszamel:

50 g masła

50 g mąki pszennej

1/2 l mleka

Do smaku: Gałka muszkatołowa, Zioła prowansalskie, Przyprawa do kurczaka, Sól morska Prymat


Sos beszamel: w garnku powoli rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszając chwilę podsmażamy (uważajmy, żeby nie przypalić mąki - chcemy zachować jej jasny kolor). Następnie odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną zasmażkę dodajemy powoli do podgrzanego mleka. Cały czas mieszamy. Nie dodawajmy od razu całej zasmażki, ale tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

 

Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

Mięso z kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy z dwóch stron przyprawą do kurczaka oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy dokładnie wklepujemy. Na koniec mięso skrapiamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie kurczaka podsmażamy chwilę z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Ważne, żeby kurczaka od razu smażyć na bardzo gorącej patelni, dzięki temu będzie chrupiący i soczysty.

 

Boczek kroimy w kostkę. Możemy go usmażyć na patelni razem z kurczakiem.

 

Następnie kurczaka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 10 minut. Po wyjęciu wyjmujemy mięso z naczynia i kroimy w cienkie plasterki. Piersi z kurczaka będą lekko różowe w środku, ponieważ później będziemy je jeszcze zapiekać.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    boczek i pieczarki do sosu? zapomnialam
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Przepis jest niepelny. co dalej robimy ze skladnikami?
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    A co dalej przepis urywa się w połowie dajcie cały przepis
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Tak, podsmarzone grzyby i boczek odsaczamy z tluszczu i dodajemy do sosu, naczynie smarujemy sosem a potem robimy warstwy: makaron, sos, makaron, sos,itd. potem kroimy kurczaka w plastry i ukladamy na zapiekance, calosc posypujemy serem i do pieca pewnie do ok 200°C i dopóki ser sie nie przytop...
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Tak, podsmażone grzyby i boczek odsączamy z tłuszczu i dodajemy do sosu, naczynie smarujemy sosem a potem robimy warstwy: na spód naczynia żaroodpornego lejemy cienko sos, potem makaron, pierś z kurczaka pokrojona w plastry, makaron, sos i na wierzch starty na tarce żółty ser. Do piekarnika tak było wczoraj w programie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    super pomysł na smaczną zapieknakę
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    DOkładnie, PRZEPIS NIEPEŁNY !
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Bardzo fajne danie, proste i przede wszystkim smaczne:) Polecam

Dodaj komentarz