Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_56427821_m

Czekoladowe wypieki

Mleczna, gorzka, z aksamitnym nadzieniem, bakaliami lub orzechami. Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów czekolady, ale to deserowa i gorzka głównie znajduje zastosowanie w kuchni. Jak przygotować deser i ciasta na bazie czekolady tak, aby stworzyć idealną kompozycję, która podbije serca smakoszy?

Nieziemsko słodka i rozpływająca się w ustach czekolada to idealny składnik wielu ciast. Najczęściej podczas wypieków przyjmuje formę kremu lub polewy, ale przecież kto z nas nie zna smacznego, puszystego i delikatnego ciasta czekoladowego, które osłodziło już niejedno spotkanie?

Dzisiejszą czekoladę produkuje się z suszonych i sfermentowanych ziaren kakaowca, które rosną w krajach tropikalnych, np. na Kostaryce czy w Peru. Chociaż obecnie czekolada łączona jest z różnymi dodatkami, np. bakaliami, to w zasadzie występują trzy rodzaje:

Ciemna – doskonale komponuje się z pikantnymi smakami, ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją połączyć m.in. z pieprzem czy chili.

Mleczna – delikatna i słodsza niż poprzedni rodzaj. W jej skład wchodzi m.in. mleko w proszku i wanilia.

Biała czekolada -  nie zawiera proszku kakaowego. Głównie produkowana z masła kakaowego, cukru i tłuszczu mlecznego. 

Wszystkie trzy gatunki czekolady są chętnie wykorzystywane do wyrobów cukierniczych. W zależności od zamysłu można wykorzystać ją także do sporządzenia deseru (np. musu czekoladowego) lub startą posypać sporządzone słodkości.

Czy wiesz, że…

- Jako pierwsi drzewa kakaowca zaczęli uprawiać mieszkańcy Zatoki Meksykańskiej. Tamtejsze lasy tropikalne tworzyły idealne miejsce do uprawy kakao.
- Europejczycy zawdzięczają odkrycie czekolady ostatniej wyprawie Krzysztofa Kolumba. Gdy dotarł do wyspy Guanaja u wybrzeży dzisiejszego Hondurasu, spotkał azjatycką łódź, która przewoziła kakaowca. W 1580 roku w Hiszpanii otwarto pierwszą fabrykę czekolady.
- Nazwa czekolady pochodzi od języka Azteków i słowa „Xocolatl”, które znaczyło… gorzka woda.
- Potrzeba około 400 ziaren kakao, żeby wytworzyć 450 gram czekolady.
- 12 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Czekolady.
- Największą czekoladę na świecie wykonano w Chorwacji. Gigantyczna tabliczka zajęła powierzchnię 102,43 metrów kwadratowych. Do jej wykonania potrzebnych było ponad 800 kilogramów gorzkiej czekolady.

 

Czekolada niejedno w kuchni ma imię

Czekoladę w kuchni można wykorzystać do przygotowania:
- mas,
- deserów,
- polew,
- samodzielnych ciast

Czekoladowe smakołyki, czyli co warto spróbować

- Mus czekoladowy z rozmarynem
- Muffiny z czekoladą
- Bananowe babeczki z czekoladą
- Suflet czekoladowy

Smaczne, delikatne i… bardzo puszyste

Ciasto czekoladowe znane jest praktycznie każdemu. Puszyste, delikatne i lekkie idealnie pasuje jako deser podczas wizyty znajomych lub też rodziny. Jego sekret tkwi w odpowiednim doborze składników, w tym jaj, które powinny być najwyższej jakości – np. tak jak te pochodzące od Kurki Wolnej. Przedstawiamy przepis na ciasto czekoladowe bezglutenowe. Już sama nazwa deseru brzmi smakowicie i zwiastuje przepyszny smak. 

 

Ciasto czekoladowe bezglutenowe

Składniki:

6 jajek od kur z wolnego wybiegu
150 g czekolady min. 70%
150 g masła 82%
250 g cukru trzcinowego
100 g mąki migdałowej (lub mielonych płatków migdałowych)
1 limonka (skórka + sok)
4 łyżeczki dobrego mocnego kakao
2 łyżeczki rumu

Przygotowanie:

W mikserze planetarnym ubijamy na puszystą masę jaja z cukrem, aby kilkakrotnie zwiększyły swoją objętość. Czekoladę i masło wkładamy do metalowej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej nad garnkiem z ciepłą parującą wodą. Migdały ewentualnie mielimy i mieszamy z przesianym przez drobne sito kakao. Ubitą masę delikatnie łączymy z przestudzoną czekoladą, dodajemy mąkę migdałową z kakao, skórkę i sok z limonki oraz rum. Całość ręcznie delikatnie mieszamy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni, z włączoną funkcją termoobiegu. Ciasto po tym czasie będzie upieczone, ale uwaga ze względu na brak mąki patyczek będzie lekko mokry, co nie oznacza w tym przypadku, że ciasto jest surowe. 

 

 

Komentarze

  • 0
    monitor201611280052
    Opublikowano

    Ewa Wojtaszko

    bardzo lubię czekoladę,najbardziej gorzką,częstą wykorzystuję ją do ciast
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    O tej porze roku zawsze mam zapas gorzkiej czekolady :) Idealna nie tylko do ciast, ale także do czekolady na gorąco :)
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    czekoladę to ja bardzo lubię :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    Uwielbiam czekoladowe słodkości i chętnie przygotowuję je sama :)

Dodaj komentarz