Aktualności Doradcy Smaku

prymat-5.05.2015177388-1

Jedzenie pełną parą!

Zdrowe, smaczne i wygodne. Gotowanie na parze to gwarancja satysfakcji z każdego posiłku!

Smażenie, pieczenie, duszenie - przygotowywanie naszych ulubionych potraw nie zawsze daje się pogodzić ze zdrową dietą i troską o atrakcyjny wygląd. W końcu tak trudno odmówić sobie drobnych przyjemności!

Na szczęście mistrzowie kuchni opracowali sposób, jak połączyć kulinarną finezję z pozytywnym wpływem na nasz organizm. Kluczem jest przyrządzanie jedzenia na parze lub z dodatkiem pary.

Smak w parze ze zdrowiem

Wykorzystanie pary wodnej w kuchni zapewnia osiągnięcie doskonałego smaku i przygotowanie bezpiecznych dla zdrowia i urody posiłków. Zalet jest jednak znacznie więcej:

  • brak wpływu na walory smakowe - woda i para wodna nie mają smaku, dlatego w ogóle nie wpływają na końcowy efekt naszych kulinarnych eksperymentów. Otrzymujemy posiłek o smaku, aromacie i konsystencji dokładnie takiej, o jakiej marzyliśmy
  • zachowanie właściwości zdrowotnych - specjaliści szacują, że podczas zwykłego przyrządzania potraw, tracą one nawet do 70% witamin i substancji odżywczych! Gotowanie przy udziale pary zapobiega temu procesowi. W dodatku nie wymaga używania soli dla poprawy smaku, co dodatkowo chroni nasz organizm
  • łatwe i szybkie gotowanie - przygotowanie obiadu przy pomocy pary wodnej znacznie skraca czas procesu, a w dodatku jest banalnie proste. Poradzi z nim sobie każda osoba
  • mniej zmywania - gotując na parze nie tylko używamy mniejszej liczby naczyń, lecz także nie musimy zmagać się z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami

Dietetycy polecają gotowanie na parze wszystkim osobom, które chcą schudnąć. Gotowe posiłki są lekkostrawne dla żołądka, m.in. dlatego, że do ich przygotowania nie używa się tłuszczów.

 

Idealny pomysł na Twoje ulubione potrawy

Co możemy gotować na parze? Praktycznie wszytko! Oczywiście, najpopularniejsze są warzywa, przede wszystkim rośliny korzenne i bulwy, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w ten sposób przygotować rośliny strączkowe, a także kalafior czy brokuły.

Mięso również doskonale nadaje się do gotowania na parze. Szczególnie ryby wypadają w tej odsłonie znakomicie. Z kolei wołowina i wieprzowina stają się mniej tłuste, a co za tym idzie - są przyjazne dla naszego organizmu.

Osoby, które uwielbiają dodatki także znajdą spore pole do popisu. Rezygnujemy z soli, ale nie musimy się ograniczać w dodawaniu ziół i przypraw, a także niewielkich ilości delikatnej oliwy z oliwek.

Piekarnik z parą

Przyrządzanie potraw na parze jest banalnie proste, wystarczy wyposażyć się w odpowiednie naczynia lub urządzenia. Parowary, szybkowary czy kombiwary od dawna cieszą się uznaniem, teraz przyszła pora na piekarniki z funkcją gotowania na parze!

Właśnie z myślą o miłośnikach zdrowego i smacznego jedzenia powstał nowy piekarnik marki Bosch – ParaPlus z dodatkiem pary i mikrofalą. To wielofunkcyjne urządzenie kusi wieloma udogodnieniami:

  • posiada funkcję uderzenia pary – ParaPlus, dzięki której dania podczas pieczenia przy użyciu klasycznego trybu grzania, od czasu do czasu dostaną porcję wilgoci. Obojętnie, czy podgrzewasz potrawy, pieczesz ciasto, czy mięso – przy cyklicznym doprowadzaniu pary każda potrawa staje się smaczniejsza.
  • posiada wbudowaną kuchenkę mikrofalową która wraz z funkcją pary, nie tylko pozwalają szybko przyrządzić posiłki, lecz także bez problemów je podgrzać
  • zapewnia 14 rodzajów grzania, w tym dodatkowe z wykorzystaniem pary wodnej (regeneracja i fermentacja)
  • oferuje szeroki zakres temperatur, w których możemy przygotowywać jedzenie (od 30 do 300 stopni Celsjusza)
  • wyposażone zostało w sensor PerfectBake oraz termosondę PerfectRoast, zapewniające doskonałą kontrolę gotowania

Piekarnik Bosch ParaPlus sprawia, że przyrządzanie potraw z dodatkiem pary staje się jeszcze przyjemniejsze i prostsze, a także pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i urodę.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    20151004_111418-1
    Opublikowano

    mileneczka5

    lubie gotowac na parze , szcególnie warzywa i rybki:)
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Parowar jest ostatnio najczęściej używanym urządzeniem w mojej kuchni ;) Oczywiście oprócz lodówki Bosch od Doradcy ;)

Dodaj komentarz