Aktualności Doradcy Smaku

zol_8780

Przepis dnia V: Meksykańska uczta, odc. 40

Zabiegani, często zapominamy o pełnowartościowym obiedzie i jemy w pośpiechu. Użytkowniczka serwisu DoradcaSmaku.pl w programie "Przepis dnia" pokazuje, że pyszny obiad z meksykańską nutą przygotować możemy w krótkim czasie. Na jesienną słotę rozgrzewające chili, sycący makaron i mięso i zdrowe warzywa będą wprost idealne!

A Wy w jakich potrawach przemycacie międzynarodowe smaki, łącząc je z kuchnią polską?

 

 

Meksykańska uczta

Składniki dla 3 osób:

  • Zioła prowansalskie Prymat
  • Papryka słodka mielona Prymat
  • Papryka ostra mielona Prymat
  • Mięso mielone – 500 g
  • Papryczki chili – 1 sztuka
  • Cebula – 1 sztuka
  • Pomidory koktajlowe – 7 sztuk
  • Papryka – 2 sztuki
  • Makaron ugotowany – 500 g
  • Koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Pieczarki – 4 sztuki
  • Fasola czerwona – 150 g
  • Olej rzepakowy Familijny
  • Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy w pióra. Pieczarki kroimy drobno a czosnek drobno siekamy.

Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Papryczki chili siekamy drobno.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie dodajemy do garnka i pomidorki koktajlowe i posiekane papryczki chili.

Dusimy warzywa pod przykryciem przez około 10 minut.

Dodajemy posiekany czosnek, mięso i mieszamy. Następnie dodajemy czerwoną fasolę, koncentrat pomidorowy, dusimy ok.15 minut.

Na koniec doprawiamy do smaku papryką ostrą, papryką słodką, ziołami prowansalskimi oraz solą.

Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy całość.

Podajemy w głębokim talerzu, ozdabiamy świeżymi ziołami.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Jadlbym z tą Panią. Coni
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    uwielbiam takie dania, wygląda przepysznie

Dodaj komentarz