Jako Polacy uwielbiamy wszelkiego rodzaju potrawy z ziemniaków, w tym z plackami ziemniaczanymi na czele. Ostatnio, modą z zachodu zaczęliśmy modernizować nasze tradycyjne potrawy zamieniając ziemniaki na dynię lub cukinię. I tak popularność zyskały placki z cukinii, do których można z powodzeniem dodać marchewki lub dyni.
Kolor zielonej cukinii wzbogaci np. jej żółta odmiana lub dodatek kurkumy. Placki możemy również przyprawiać wg upodobań, ale na jesień idealnie sprawdzą się te z dodatkiem chili pieprz cayenne, które nas rozgrzeje.
Placki z cukinii z rybą wędzoną
Składniki dla 2 osób:
- Chili pieprz cayenne Prymat
- Bazylia otarta Prymat
- Kurkuma mielona Prymat
- Mleko
- Cukinia – 2 sztuki
- Cytryna – sok z ½ sztuki
- Wędzona makrela – 90 g
- Mąka pszenna
- Śmietana 36% – 80 ml
- Olej słonecznikowy
- Natka pietruszki – kilka listków
- Kapary Smak
- Czarne oliwki Smak
- Jajko – 1 sztuka
- Sól morska Prymat
- Pieprz czarny Prymat
Sposób przygotowania:
Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach (bez obierania ze skóry). Cukinie doprawiamy kurkumą oraz chili pieprzem cayenne. Kurkuma nada naszym plackom piękny kolor, a chili zaostrzy smak.
Dodajemy jajko oraz mąkę pszenną. Mieszamy całość i sprawdzamy czy dodaliśmy odpowiednią ilość.
Następnie wlewamy odrobinę mleka i doprawiamy świeżo mieloną solą morską, pieprzem czarnym i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Placki smażymy na niezbyt wysokiej temperaturze, aby się zarumieniły, ale nie przypaliły.
Do śmietany dodajemy sok z cytryny, aby uzyskać w ten sposób kwaśną śmietanę. Śmietanę doprawiamy do smaku bazylią otartą.
Obieramy rybę ze skóry i usuwamy z niej ości.
Usmażone placki przekładamy na papierowe ręczniki aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Placki przekładamy na talerz i na każdy z nich nakładamy łyżkę śmietany z bazylią, rybę wędzoną, czarną oliwkę i kilka kaparów.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.