Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_67109080_s

Prowansja na talerzu – smakowite ratatouille

Bakłażan i cukinia to warzywa, z których można wyczarować wiele zdrowych i smacznych potraw. Jedną z nich jest jarska, prowansalska potrawa - ratatouille.

Ratatouille to potrawa, która swoje korzenie ma w słonecznej Prowansji. Powszechnie znana jej wersja bazuje głównie na świeżych warzywach, w tym bakłażanie i cukinii w roli głównej. Podobne potrawy można znaleźć w rejonie Morza Śródziemnomorskiego, gdzie w zależności od kraju nazywana jest inaczej, np. we Włoszech znana jako peperonata. Również na gruncie polskiratatouille podawana jest w licznych odsłonach. To od nas zależy dobór składników i forma przyrządzenia tej potrawy. Jednak najważniejszymi składnikami są bakłażan i cukinia, które nadają daniu wyjątkowy smak. Przygotowując to danie można wykorzystać zalegające w lodówce składniki. Dzięki temu nie zmarnują się produkty, tylko zostaną zamienione w wyrafinowane danie.

Poza dowolnością w wyborze składników warto zwrócić też uwagę na rozmaite sposoby wykonania ratatouille. W zależności od gustu możemy je przygotować podsmażając lub gotując wybrane składniki. Ratatouille może stanowić samodzielne danie główne bądź być traktowane jako dodatek do mięs.

 

Krok 1. Lista zakupów

2 duże dojrzałe pomidory

1 cebula

1 czerwona papryka

1 bakłażan

1 cukinia

1 ząbek czosnku

oliwa

natka pietruszki

sól, pieprz

Krok 2. Pomidory, cukinię i cebulę obierz i pokrój w plastry.

Krok 3. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją w krążki.

Krok 4. Bakłażana pokrój w plastry i przełóż do miski z zimną osoloną wodą na 10 minut (dzięki temu pozbędziesz się goryczki). Wyjmij i osusz ręcznikiem kuchennym.

Krok 5.Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż cebulę.

Krok 6. Nieduże naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i ułóż warstwy warzyw na przemian, kolejno: plastry pomidora, bakłażana, cukinii, krążki papryki oraz cebulę. Układaj warstwy do wyczerpania składników, kończąc na warstwie cebuli.

Krok 7. Dopraw solą, pieprzem, posiekanymi drobno czosnkiem i natką pietruszki.

Krok 8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i piecz przez około 20 minut.

 

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0


Komentarze

  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Bardzo smaczny przepis :-) Napewno przygotuje sobie na obiad, a że nie lubie pietruszki to dam rozmaryn który uwielbiam :-)

Dodaj komentarz