Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_40893552_s

Soczyste schabowe, pyszne mielone… ach, te kotlety…

 

Kotlety to stosunkowo nowa historia kulinarna, której sprzyjał wzrost popularności wieprzowiny. Słowo kotlet z fr. côtelette oznacza żeberko, jednak dziś to ulubiona potrawa mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu i zupełnie nie kojarząca się z kuchnią francuską. W polskiej kulturze o kotlecie wspominała już w XIX w. Lucyna Ćwierczakiewiczowa – pierwsza polska autorka książek kulinarnych i poradników o prowadzeniu gospodarstwa domowego.

 

Dziś kotlety to jedna z ulubionych potraw kuchni polskiej. Bo przecież czymże byłby niedzielny obiad bez schabowego… Kiedyś huk towarzyszący tłuczeniu kotleta był znakiem dawanym sąsiedztwu, że dobrze się powodzi i że w domu  jest sztuka mięsa na obiad. 

Smażone raz w tygodniu

Dobrego schabowego lubi zjeść chyba każdy od czasu do czasu. Jak wiemy, smażenie potraw, co prawda gwarantuje smak i jest ukłonem w stronę domowych tradycji, jednak należy ograniczać ilość smażonych potraw w tygodniu. Nie bez przyczyny nowa i głośno omawiana ostatnio ustawa o żywieniu dzieci zaleca spożywanie potraw smażonych raz w tygodniu. Pamiętajmy - jak zawsze wystarczy umiar i rozsądek.

Schabowy doskonały

Są różne szkoły smażenia schabowych. Jedni wolą mięso z kością, inni bez. Są i tacy, którzy schab zamieniają na pierś z kurczaka czy karkówkę. Niektórzy wolą tradycyjnie na smalcu, a jeszcze inni – na oleju rzepakowym. Różne są też metody panierowania. Proste, czyli jajko i bułka tarta oraz „na bogato”  -najpierw mąka, potem jajko, na koniec bułka. Ekstrawagancją jest wykorzystanie jako panierki płatków kukurydzianych czy owsianych. A przyprawy – koniecznie sól i pieprz, a do tego można dodać jeszcze papryki ostrej bądź ziół. Dobrze sprawdzają się też mieszkanki – np. do wieprzowiny, w której skład wchodzi między innymi: czosnek, papryka słodka, kminek, gorczyca biała, tymianek, kolendra, cząber, rozmaryn, majeranek, pieprz czarny, chili, ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz suszone warzywa. Najważniejsze jednak, aby kłaść gotowe kotlety na rozgrzany tłuszcz, potem warto je odsączyć z jego nadmiaru na ręczniku papierowym.

Na wyjątkowe okazje warto przyrządzić sznycla po wiedeńsku, który wygląda jak klasyczny schabowy, jednak przyrządzany jest ze szlachetnej cielęciny. Inną niezwykle popularną formą jest kotlet o dźwięcznej nazwie – devolay zwany z francuska de volaille. To nic innego jak piersi z kurczaka zawinięte w roladkę z masłem w środku i usmażone w panierce w głębokim tłuszczu.

Kotlety mielone niedocenione

Kotlety mielone w kulinarnej hierarchii stoją niżej niż schabowe. Tańsze, mniej wykwintne, codzienne… a jednak dla wielu smakują wybornie. Skład jest prosty – mięso mielone, czerstwa bułka, jajko, cebula i ulubione przyprawy. Jednak gatunek mięsa i dodatki ze zwykłego mielonego mogą zrobić coś więcej. Wystarczy dodać pieczarki, kostkę fety czy pokrojone w kostkę pomidory suszone. Jeśli nasze mielone zamiast usmażyć, udusimy czy ugotujemy na parze – otrzymamy lekkostrawne pulpeciki.

Inne kotlety – z ryb, warzyw, grzybów, jajek

Cóż pyszne kotlety w stylu mielonych możemy tez zrobić z kabaczka, grzybów, a nawet jajek czy kapusty… Warto czasem poeksperymentować  w kuchni…

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Kotlety z kapusty

 

Składniki:

1 główka białej kapusty (ok. 1 kg)

2 łyżki Cebuli suszonej Prymat

2 jajka

1-2 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka Przyprawy do potraw Kucharek

½ łyżeczki Pieprzu białego Prymat

6 łyżek oleju

3 łyżki Bułki tartej Prymat

 

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić na kawałki, ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, zmielić w maszynce i odcisnąć. Dodać jajka, cebulę, przyprawę Kucharek, mąkę i pieprz. Wymieszać na gładką masę. Formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z odsmażonymi ziemniakami.

(4 porcje)

 

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    warto spróbować kotletów z kapusty, przepis zapowiada się super

Dodaj komentarz