Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_56427821_m-lewy

Tajemnica zamknięta w ziarnach

Kawa – większość wiąże się z nią w ciągu dnia, a gdy jej zabraknie tęsknią. Miłość bywa jednak wymagająca, a samo uwielbienie dla „małej czarnej” nie wystarcza. Z receptą na najczęściej spotykane problemy kawoszy, przyszedł nowy ekspres VeroBar AromaPro 300, rozpoczynający nową erę dla koneserów kawy.

Kapryśna i wymagająca

W wielu wywiadach, jakich udzielili do tej pory bariści, mówi się o kawie i jej parzeniu jak o sztuce. Jednak bardziej niż o fantazyjne obrazy z mleka przy krawędzi kubka, które często cieszą oko w dobrych kawiarniach, chodzi o proces jej otrzymywania. Aromatyczna i bogata w perfekcyjny smak kawa, wymaga nie tylko doświadczenia, ale przede wszystkim wiedzy, która szybko stała się jedną z najbardziej pożądanych specjalizacji w sektorze usług. Najczęstszym problemem, z jakim zgłaszają się do baristów klienci, jest niedokładne odmierzenie gramatury kawy do żądnego jej rodzaju. Jej szeroki asortyment na polskim rynku może wprawić w zakłopotanie niejednego kawosza, który poszukuje ziaren odpowiadających jego przyzwyczajeniom. Ich zły dobór, połączony z nieprzystosowanym ekspresem w domu, mogą poskutkować rozczarowaniem otrzymanym smakiem w filiżance. Opracowany CoffeeSensor Pro, w jaki został wyposażony nowy ekspres TES71525RW, zapewnia zawsze idealny efekt parzenia kawy. 

Dzięki inteligentnym czujnikom oraz niezwykle cichemu młynkowi  ceramicznemu, dostosowuje Ilość mielonej kawy i wybiera najodpowiedniejszy jego poziom do każdego rodzaju użytych ziaren. Ocenia ich wielkość i oleistość, dobierając zawsze idealną ilość kawy do żądanego poziomu mocy. System CoffeeSensor dba więc nie tylko o indywidualne „podejście” do kawy, która tego wymaga, ale przede wszystkim, staje się gwarancją zawsze pełnego smaku kawy, jakiego oczekujemy. A że oczekiwania smakoszy wobec kawy często bywają różne, nowy ekspres wyposażono w funkcję PersonalCoffee Pro. Dzięki niej urządzenie zapamiętuje, w utworzonym menu, indywidualne parametry kawy (moc i wielkość) dla każdej z sześciu osób, korzystających z ekspresu. W ten sposób wszyscy zyskują gwarancję otrzymania kawy, która za każdym razem smakuje doskonale.

 

Espresso – wstrząśnięte, niezmieszane

Inny, niezwykle często przytaczany przykład problemu z parzeniem kawy dotyczy espresso. Wielu jego miłośników narzeka na jego zbyt kwaśny posmak lub niewystarczający aromat
i smak, słowem – otrzymana kawa jest za mocna lub za słaba. Sposobów na uzyskanie zawsze odpowiedniej mocy espresso jest kilka. Przede wszystkim należy pamiętać o zakupie ziaren, przeznaczonych do tego rodzaju kawy. Ponadto, temperatura parzenia nie powinna być wyższa niż 95oC, ani też niższa niż 90oC, o co dba system SensoFlow, kontrolujący poziom temperatury przez cały proces parzenia kawy i dostosowujący jej wartość do wybranego rodzaju napoju. Na smak uzyskanego espresso wpływa istotnie również… filiżanka, która powinna być ciepła i sucha, dzięki czemu tłuszcze nie oddzielą się od wody, a kawa zachowa swój pełny smak i aromat. Ekspres VeroBar AromaPro 300 oferuje także każdemu jego użytkownikowi indywidualny, jeszcze bardziej rozbudowany dobór mocy kawy. Pięć podstawowych stopni mocy (8-12 g) oraz trzy dodatkowe (16g, 20g i 24g), dzięki dwóm oddzielnym procesom mielenia i parzenia, pozwalają uzyskać niezrównany aromat i wykwintny, pozbawiony goryczy smak. Maksymalny stopień mocy przy 24 gramach kawy to propozycja szczególnie dla amatorów podwójnego espresso o wyjątkowo intensywnym smaku, doskonale nadające się do wszelkich kompozycji z domieszką mleka.

Dla miłośników kawy „zabielonej”, niezwykle ważne jest mleko, które także wymaga specjalnego traktowania. By zawsze cieszyć się z puszystej i smacznej pianki, ekspres powinien przechodzić czyszczenie przewodów mlecznych po każdym użyciu. Dlatego też nowy ekspres TES71525RW sam dba o ich czyszczenie po każdym użyciu, dzięki funkcji CreamCleaner. Wystarczy ustawić program i nacisnąć jeden przycisk, a reszta dzieje się sama.

Pozwól sobie na chwilę zapomnienia

VeroBar AromaPro 300 to przede wszystkim szereg innowacji, które znacząco podnoszą komfort użytkowania i sprawiają, że smak kawy staje się niezapomniany i perfekcyjny za każdym razem. Opracowywaniu nowych funkcji towarzyszyła także idea obniżenia zużycia energii. Ekspres, dzięki funkcji ZeroEnergy Auto-off po ustalonym przez użytkownika czasie automatycznie odłącza się od sieci, dbając o niższe rachunki za prąd.

 

 

A już teraz taki ekspres możecie zdobyć w naszym KONKURSIE

 

Sprawdź szczegóły TUTAJ

Komentarze

  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    cudny jest ten ekspres ...cały czas myślę nad pytaniem konkursowym, bo takie cudo warto mieć :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    gosia56

    Piękny;) moje wielkie marzenie;)
  • 0
    10410966_678113462281236_7455861174554495752_n
    Opublikowano

    Kuchnia Marty

    Uwielbiam kawę.. i rzeczywiście źle dobrany gatunek kawy, czy np. zbyt długi czas lub zbyt wysoka temperatura parzenia może zepsuć smak tego cudownego napoju dlatego taki "inteligentny" ekspres to prawdziwy skarb :)

Dodaj komentarz