Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_66172860_s

Czym doprawić pomidory?

Bazylia Prymat charakteryzuje się słodkawym, orzeźwiającym smakiem. Zależnie od gatunku i odmiany liście bazylii mogą mieć zróżnicowany aromat, np.: zapach cytryny, limonki, cynamonu, również anyżku, a nawet grzanego wina czy kopru. Warto pamiętać też, że bazylia suszona pachnie zupełnie inaczej niż świeża. Idealnie komponuje się z wszelkimi warzywami, dodana do pomidorów, czy bakłażanów tworzy doskonały efekt smakowy.

Ma charakter uniwersalny, dlatego możemy puścić wodze fantazji i posypywać nią wszelkie lekkie potrawy, na przykład o charakterze śródziemnomorskim. Trudno wyobrazić sobie smak wielu sałatek bez niepowtarzalnego aromatu Bazylii otartej.

Ziele to idealnie komponuje się z wieloma warzywami, zwłaszcza bakłażanami i pomidorami. Bazylia powinna być dodawana w ostatniej chwili, tuż przed końcem gotowania. Służy do posypywania sałatek i pokrojonych pomidorów. Aromat bazylii doskonale harmonizuje z czosnkiem. Używa się jej do sosu włoskiego oraz wielu innych potraw z krajów śródziemnomorskich. Bazylia podnosi smak rozmaitych zapiekanek, ogórków, pieczonych kiełbasek, potraw jednogarnkowych oraz cierpkich warzyw np. kiszonej kapusty. Doskonała także do twarogu, omletów, wieprzowiny i owoców morza. Jest idealnym składnikiem octu ziołowego.

Aktualności Doradcy Smaku - 0


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz