Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_83122285_s

Twój sprzymierzeniec w projekcie "Plaża"

Chcąc nie chcąc nadchodzące wakacje to motywator do zadbania o własny wygląd. Latem jak nigdy chcemy czuć się wyjątkowo dobrze we własnej skórze, szczególnie, że to czas odkrytych ramion, krótkich spodenek czy stroju kąpielowego.

Niestety, trudno pozostać obojętnym na wezwania płynące zewsząd a to dotyczące ćwiczeń, które wymodelują ciało, diety, które w cudowny sposób zredukują zbędne kilogramy, cudownych kosmetyków, które wygładzą skórą czy suplementów diety, które odchudzą bez ćwiczeń czy diety… I co roku to samo szaleństwo w biegu po lepszy wygląd.

Wiele zależy od predyspozycji, każdy z nas ma w swoim otoczeniu kogoś, kto nie musi się starać, a wygląda fantastycznie, bo taka jego uroda… Dla większości jednak siedzący tryb życia, wieczny pośpiech czy złe nawyki żywieniowe niestety nie ułatwiają zadania.

Bez błonnika ani rusz….

Tym, co może pomóc, jest błonnik. To substancja, która jest niezwykle ważna w codziennej diecie, o czym przekonują dietetycy i producenci suplementów diety. Naukowy „klucz” do zdrowia i sprawności to dieta bogata w produkty zawierające dużo kompleksowych węglowodanów, takich jak produkty razowe, warzywa i owoce. Dieta bogata w błonnik pozwala zmniejszyć apetyt, dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu. Ponadto błonnik pęcznieje w żołądku, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości. Z drugiej strony działa jak „miotełka” na jelita, a więc ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn i zalegających substancji. 

 

 

Błonnik to przede wszystkim regulator procesów trawiennych i katalizator odchudzania. Dlatego też wg Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne jego spożycie u osób dorosłych powinno wynosić 20-40 g.

Dieta bogata w błonnik sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Niemniej błonnik nie przysłuży się każdemu. Unikać powinny go osoby cierpiące na schorzenia jelitowe, anemię czy osteoporozę.

Błonnik – cechy szczególne

Błonnik to takie substancje jak celuloza, chemiceluloza, ligninia, pektyny (słusznie kojarzone z owocami). Błonnik można podzielić na dwa typy zależenie od pochodzenia oraz właściwości. Oczywiście w aptekach czy drogeriach, a nawet sklepach spożywczych można kupić błonnik w postaci granulek, proszku czy pigułek. Jednak równie łatwo dostarczać go organizmowi poprzez naturalne produkty spożywcze.

Dietetycy z Naturhouse zalecają: „Produkty pełnoziarniste, które owe substancje zawierają – razowe pieczywo, brązowy ryż, grube kasze – mają w sobie błonnik nierozpuszczalny, natomiast warzywa i owoce, takie jak brokuły, marchew, cytrusy czy jabłka, są bogate w błonnik rozpuszczalny. Od tego, z której grupy pochodzi, zależą jego właściwości.”

PRODUKTY ZBOŻOWE:

Przede wszystkim błonnik kojarzymy z pieczywem razowym i otrębami. Wszelkie produkty zbożowe, które bazują na nieoczyszczonej mące, czyli mące razowej (razowej, bo raz mielonej) zawierające naturalne otręby, odznaczają się wysoką zwartością błonnika, głównie nierozpuszczalnego.

 

Najwięcej błonnika zawiera:

  • pieczywo razowe
  • otręby z pszenicy, kukurydzy, jęczmienia
  • kasza gryczana, jęczmienna
  • chleb żytni
  • brązowy ryż
  • müsli, płatki owsiane, płatki żytnie
  • sezam

 

OWOCE

Również owoce zawierają błonnik. Warto jeść takie owoce jak:

  • czarne jagody  
  • jeżyny 
  • porzeczki           
  • maliny
  • agrest
  • kiwi
  • awokado
  • cytrusy
  • jabłka

 

WARZYWA

Nie tylko produkty zbożowe są bogate w błonnik. Jednym z liderów błonnikowych są warzywa strączkowe oraz kilka innych warzyw

  • fasola biała
  • fasola czerwona
  • fasolka szparagowa
  • bób      
  • groch   
  • groszek zielony               
  • seler    
  • pietruszka korzeń          
  • chrzan
  • botwinka

 

OWOCE SUSZONE

Owoce suszone zawierają bardzo dużo błonnika, jednak wysoka zawartość cukru zmusza do oszczędnego spożywania tych produktów. Najbogatsze w błonnik są:

  • suszone śliwki, jabłka, gruszki, figi, morele
  • daktyle

 

Poniżej kilka kulinarnych inspiracji, jak wzbogacić codzienne dania o produkty z wysoką zwartością błonnika.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Makaron żytni z groszkiem cukrowym, szparagami i jajem w koszulce

 

Składniki dla 4 osób:

 

200 g makaronu żytniego/pełnoziarnistego

1 pęczek zielonych szparag

100 g zielonej groszku cukrowego

1 łyżka masła

2 jaja

Sól, pieprz kolorowy Prymat

Gałka muszkatołowa Prymat

Kiełki rzodkiewki/słonecznika

Parmezan lub inny twardy ser typu bursztyn

 

Sposób przygotowania:

 

Przygotować warzywa – umyte szparagi obrać i odciąć twarde końcówki. Na wrzącą i osoloną wodę wrzucić groszek i gotować do miękkości. Następnie tak samo postąpić ze szparagami. W między czasie w kolejnym garnku ugotować makaron al dente. Następnie przygotować jajka – do osolonej wody z dodatkiem octu wybić jaja i gotować do momentu ścięcia białka. W tym czasie na patelni rozpuścić masło, przełożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze części szparagi i groszek. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Przełożyć na patelnię makaron, wymieszać i gotowe danie przełożyć na głębokie talerze, na wierzch każdego kładąc przygotowane jajko. Posypać świeżymi kiełkami rzodkiewki lub słonecznika i tartym serem Parmezan.

 

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    bardzo ciekawy artykuł :)

Dodaj komentarz