Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_69456765_s_obrot

Wszyscy je kochamy…

Można śmiało powiedzieć, że czerwiec smakuje truskawkami. Ten znak, a raczej smak nadchodzącego lata jest uwielbiany chyba przez wszystkich.

Lato ma smak truskawek

Choć truskawki dostępne są teraz przez cały rok, bo importowane docierają nawet w grudniu, to jednak najlepiej smakują te polskie w czerwcu. Niekoniecznie truskawki muszą być ogromne czy idealnie równe jak te zagraniczne. Najważniejsze, aby były słodkie i aromatyczne… Intensywna czerwona barwa, zawadiacki ogonek, fachowo zwany szypułką i uroczy kształt serca sprawiają, że truskawki są po prostu zachwycające.

Truskawka to taka wyrośnięta poziomka

Truskawka to botaniczna jagoda – tak jak awokado, arbuz, banan czy pomidor. Jak wielu się domyśla truskawki wywodzą się od dziko rosnących poziomek. 

W XVIII wieku w Wersalu z krzyżówki dwóch gatunków poziomek udało się wyhodować nową odmianę o dużych owocach zwaną poziomką ananasową. Truskawka zawiera cenne substancje: witaminę C, fosfor i żelazo. 

Polska jest na siódmym miejscu pod względem hodowli. Natomiast ostatnio w marketach ogrodniczych pojawiły się odmiany doniczkowe, które możemy śmiało hodować na balkonie.

Z czym się to je?

Pierwsze truskawki zwykle jadamy w czystej postaci - bez cukru, bitej śmietany czy innych dodatków. Najlepiej smakują prosto z kobiałki, a nawet z krzaczka, jeśli tylko mamy do nich dostęp. Kolejnym krokiem są koktajle i desery. Truskawki to doskonała inspiracja do przygotowania ciast i tortów, lodów, gofrów, naleśników, pierogów i knedli czy domowych nalewek…

Jednak warto wiedzieć, że truskawki doskonale smakują także w sałatkach i to nie tylko owocowych. Dodane do sałatek na bazie rukoli czy szpinaku wzbogacą i urozmaicą smak. Ciekawie grają też z daniami wytrawnymi. Każdy, kto lubi kompilacje smaków słodkich i słonych, zasmakuje w połączeniu mięsa i ryb z dodatkiem truskawek.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Sałatka Finezja z indykiem

 

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie (240 g ) Sałaty Eisberg Finezja Mix

200 g pokrojonej w paseczki pieczonej piersi z indyka

2 pokrojone pomidory malinowe bez skóry

1 łyżka pokrojonych Oliwek czarnych Smak

1 łyżka pokrojonych Oliwek zielonych Smak

3 łyżki prażonych ziaren słonecznika

1 pęczek posiekanej cebuli dymki lub szczypiorku

Do smaku: Sól morska w młynku, Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sos:

1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Prymat

4 łyżki wody

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu wielokwiatowego

1 łyżka Musztardy delikatesowej Prymat

 

Do dekoracji:

Truskawki

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować składniki

2. Wszystkie składniki sosu sałatkowego wymieszać i odstawić na 10 minut.

3. Składniki sałatki wymieszać w dużej misce.

4. Połączyć z sosem, dodać truskawki i posypać ziarnami słonecznika.

5. Podawać.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz