Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_64709894_s

Dietetyczne fanaberie czy samo zdrowie? Koktajle

Koktajle to najmodniejszy znak tej wiosny. Gdzie się nie obrócić tam koktajle - zielone, warzywne, zdrowe, fitnessowe… Jak to się wszystko zaczęło? Czy to tylko chwilowa moda? 

Krótka historia koktajlu w Polsce

To jednak wcale nie taka nowość na polskim stole. Koktajl z truskawkami znamy od lat, a uwielbiają go szczególnie dzieci. Na bazie maślanki czy mleka słodki koktajl truskawkowy od dawna jest znakiem nadchodzącego lata.

Jednak ta wiosna przyniosła zupełnie nowe podejście do tematu koktajlu. Teraz koktajle są przede wszystkim modne, a do tego – zielone! Pojawiła się też nazwa dodatkowa nazwa – smoothie, która oznacza napój o aksamitnej konsystencji, jednak może być stosowana zamiennie.

O wadze mody na koktajle świadczy przede wszystkim obecność medialna. Koktajle stały się bezsprzecznie bohaterami wielu artykułów, wpisów na blogach i portalach kulinarnych. Nie pomijają go kąciki kulinarne w telewizji, jak i prasa kulinarna, kobieca i poradnikowa. Ostatnio wydana została nawet książka kulinarna poświęcona zielonym koktajlom. Na pewno swoją cegiełkę do popularności koktajlu dołożyły „królowe i księżne fitnessu”, które zapewniają, że takie napoje piją regularnie, a nawet je same robią.

Moda na zdrowie

Jednak czy to tylko moda? Cóż, moda – to na pewno.  Niemniej wiąże się ona ściśle z rosnącą świadomością kulinarną Polaków. Coraz częściej wiemy, co służy naszemu zdrowiu. 

Chcemy nie tylko jeść smacznie, ale też dobrze się odżywiać, dostarczać organizmowi wszelkich niezbędnych składników do zachowania zdrowia, formy, wagi i urody. A koktajle są jedną z najzdrowszych przekąsek, doskonałym pomysłem np. na drugie śniadanie czy podwieczorek. To alternatywa dla warzywnego soku, który wymaga sprzętu w postaci sokownika – dużego gabarytowo, trudnego do czyszczenia… Dziś koktajle przygotowujemy za pomocą blendera, który znajduje się niemal w każdym domu. Dla uzyskania aksamitnej konsystencji możemy użyć sitka i pyszne smoothie gotowe. 

Zielone koktajle to także element zdrowego stylu życia, który zatacza coraz szersze kręgi. Biegamy na potęgę, ćwiczymy w klubach, jak i w zaciszu domowym z płytą DVD. A jak ćwiczymy, to i zdrowiej jemy – taka kolej rzeczy…. Szkoda nam potu i łez, włożonego wysiłku w treningi. Zaczynamy uważniej przyglądać się naszym codziennym posiłkom, a szczególnie bacznie - przekąskom. Chipsy, paluszki i słodycze stają się powoli wrogiem…

Trudno się oprzeć modzie na koktajle, szczególnie, że są one niezwykle fotogeniczne, dzięki czemu wyglądają zaskakująco apetycznie!

Smaki na zielono

Ostatnio hitem są zielone koktajle. To na pewno nowość w naszej kuchni. Co prawda fani fitnessu i odchudzania znali je już dawno temu, jednak dziś zielone koktajle wchodzą na salony także tych mniej wytrenowanych Polaków.

Zielone koktajle zawdzięczają kolor zazwyczaj nie zielonym owocowym, a warzywom. Powstają najczęściej z jarmużu, szpinaku selera naciowego, ogórka, natki pietruszki, a nawet botwinki. Zielone warzywa to przede wszystkim chlorofil, jednak większość zielonych warzyw zawiera także karotenoidy. Ten drugi związek kojarzymy z kolorem czerwonym i działaniem antyrakowym. Podobnie działanie wykazuje chlorofil. Ponadto zielone warzywa pozytywnie wpływają na odporność organizmu, zawierają witaminę C i magnezu.

Więcej warzyw na co dzień

Jednocześnie zielone warzywa są niskokaloryczne, co jest ważne w świecie dość mocno przetworzonej, zatem kalorycznej żywności. Koktajl warzywny pozwala zapewnić zdrowy posiłek, pełen witamin i minerałów, a jednocześnie nie obciąża zbędnymi kaloriami. Poza tym to doskonały pomysł na dostarczenie porcji warzyw w codziennej diecie. O wiele trudniej zjeść na raz garść jarmużu i szpinaku, dwa pędy selera naciowego oraz pęczek natki pietruszki. 

Natomiast ten zestaw po zblendowaniu po pierwsze traci objętość, a wiec też nie przeraża objętością mniej zapalonych miłośników zielonego. Z drugiej natomiast jest w oczywisty sposób prostszy do skonsumowania. Taki zielony koktajl powstały np. z mieszanki jarmużu, selera naciowego i natki pietruszki to okazja, aby w prosty sposób przemycić sporą porcję warzyw w jednym posiłku.

 

PORADA: Co ciekawe zielone koktajle smakują dla wielu osób zaskakująco dobrze.  A tym, którzy nie przywykli do tego wytrawnego smaku, polecamy dodać kiwi lub ananasa, które dodają wyrazistości i słodyczy.

Zioła i przyprawy

Przyprawy są jednym z najbardziej uniwersalnych składników potraw na świecie. Dodają smaku także koktajlom.

Szczypta soli, odrobina pieprzu czarnego mielonego i chili do smaku to dobry pomysł na koktajle warzywne, które czasem wymagają doprawienia. Równie dobrze można dodać ulubione zioła, jak choćby tymianek czy bazylię.

Do koktajli owocowych można śmiało użyć odrobiny cynamonu, wanilii czy imbiru, a nawet rozmarynu i chili dla przełamania słodyczy i banalności smaku.

Warzywa, owoce i super żywność

Smak owocowych koktajlu uwielbiają niema wszyscy. Aromatyczne, słodkie, orzeźwiające są dobrym pomysłem na zdrowy i smaczny podwieczorek, szczególnie wiosną i latem. Owoce możemy mieszać także z warzywami. Aby było w super trendach – z dodatkiem SUPER FOOD. Super żywność to ostatni krzyk mody kulinarnej. Może to być zarówno rodzimy miód czy młody jęczmień, jak i egzotyczne jagody goi czy tajemnicza spirulina, które zawierają wyjątkowo skoncentrowane ilości składników odżywczych i pro zdrowotnych. Do koktajlu można oprócz wyżej wymienionych także dodać nasiona chiasiemię lniane lub wodę kokosową.

Kulinarne pomysły

Koktajle to może być nie tylko element diety czy mody, ale także kulinarnej zabawy z różnorodnymi smakami i odkrywaniem nowych kulinarnych horyzontów…

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    sam_5124_fit-800-600
    Opublikowano

    Maridka19

    Koktajle to zdecydowanie samo zdrowie .
  • 0
    original
    Opublikowano

    DorotaZ

    Koktajle to bomby witaminowe:)

Dodaj komentarz