Aktualności Doradcy Smaku

prymat173618_jasny

Wielkanoc na stole inaczej

Święta Wielkanocne to przede wszystkim święta radosne! Ale też nadal ściśle związane z religijnością, która przez wieki stworzyła wiele barwnych obyczajów. Choćby takich jak śmigus-dyngus czy pisanki. 

Niemniej to właśnie kulinaria są jednym z ciekawszych i ważniejszych elementów świętowania, sposobem na wyrażenie uroczystego, ale też wiosennego charakteru tego szczególnego czasu. Nadal chętnie kultywowane są tradycje, szczególnie te kulinarne – nie może zabraknąć podstawowych symboli wielkanocnej kuchni polskiej takich jak jajka, mięso, chrzan czy żur (ewentualnie barszcz biały). Ważne są też słodkości – wielkanocne baby, mazurki, sernik.

Natomiast coraz chętniej tradycyjne potrawy wielkanocne lekko twistujemy, słowem – unowocześniamy. Nikogo już nie dziwi pasztet z kurczaka czy nawet bezmięsny, jaja faszerowane na 1000 sposobów, żurek serwowany jak w restauracji, czyli w chlebie… Sięgamy po chrzan, ale na przykład żurawinowy, zamiast klasycznej galaretki można przygotować tymbaliki z jajkiem i łososiem lub zieloną terrinę z brokułów. Klasyczną białą kiełbasę parzoną wystarczy urozmaicić sosem cebulowym, aby nieco odmieniać smak.

Chodzi właśnie o ciekawą odmianę jednak bez utraty tego, co najcenniejsze w tradycji.  A co na tradycyjnym stole możemy postawić?

  • żur lub barszcz biały
  • zupa chrzanowa
  • biała kiełbasa
  • chrzan
  • jaja faszerowane
  • sałatka jajeczna lub roladki z jajkiem
  • mięsa: pasztet, rolada, zawijany boczek, szynka lub karkówka pieczona
  • sałatka wiosenna
  • baba wielkanocna
  • sernik
  • mazurek

Spotkania przy rodzinnym stole pełnych tradycyjnych, a zarazem smacznych potraw to okazja do spotkań i spacerów. Warto cieszyć się smakiem doskonałych mięs, urokiem kolorowych mazurków oraz wiosennych chwil!

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Wielkanoc: Zielona terrina z brokułów

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    fajne kompozycje

Dodaj komentarz