Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_19189108_s

Szynka wielkanocna Mirosława Drewniaka

Ze względu na zbliżające się Święta Wielkanocne dzisiaj polecam przepyszną szynkę aromatyzowaną piwem i miodem – idealną propozycję na wielkanocne śniadanie. Pamiętajcie, że trzeba ją przygotować tydzień przed świętami. Jestem pewien, że Wam zasmakuje. 

 

 

 

Krok 1 – lista zakupów

Dwukilogramowy kawałek szynki z tłuszczem i ze skórą

1/2 główki czosnku

sól peklująca

1/2 szklanki (125 ml) miodu

1/2 litra piwa

10 kulek ziela angielskiego

5 listków laurowych

sól

pieprz

 

Krok 2

Tydzień przed podaniem ponacinaj ostrym nożem w kratkę skórę na szynce i mocno zroluj sznurkiem.

 

Krok 3

Mięso ułóż w naczyniu, dolej piwo i tyle wody, by płyn przykrył mięso i powoli podgrzewaj, aż zniknie piana.

 

Krok 4

Dodaj miód, zioła i posiekany drobno czosnek. Gotuj pod przykryciem w temperaturze 80-85°C przez ok. 1,5 godziny i odstaw do wystudzenia.

 

Krok 5

Po ostudzeniu powstałą marynatę dokładnie przecedź przez gęste sito (możesz też użyć gazy).

 

Krok 6

Do płynu włóż umyte surowe jajko w skorupce. Ciągle mieszając, dosypuj soli peklującej, aż jajko wypłynie na powierzchnię. W ten sposób uzyskasz właściwe stężenie soli.

 

Krok 7

Jajko wyjmij, a do roztworu przełóż szynkę.

 

Krok 8

Odstaw w chłodne miejsce na tydzień.

 

Krok 9

Podaj na wielkanocne śniadanie. Smacznego!

 

 

Mirek Drewniak

Znany jest doskonale bywalcom restauracji na Śląsku jako kucharz i szef kuchni hotelu Noma Residence koło Tychów, której sukces współtworzył w latach 1993-2005. Mirek Drewniak to członek kapituły elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezes i współzałożyciel Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni - oddziału śląskiego. 

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz