Aktualności Doradcy Smaku

przepis_dnia_2_odc_140_pieczona_papryka_11_fit-800-600

Przepis dnia III, odc. 28: Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami

Sery zagrodowe święcą triumfy nie tylko w polskiej kuchni, ale i na całym świecie. Takim przykładem jest polski ser owczy. Jego smak doskonale podkreśli lekko słodka papryka pieczona.

 

 

Sery zagrodowe święcą triumfy nie tylko w polskiej kuchni, ale i na całym świecie. Takim przykładem jest polski ser owczy. Jego smak doskonale podkreśli lekko słodka papryka pieczona. 

Paprykę najlepiej piec w folii, dzięki czemu woda parująca z papryki pod wpływem temperatury sprawi, że skórka będzie łatwiej odchodzić od warzywa. Zamiast oliwek można dodać również kapary lub suszone pomidory. 

Całość, w połączeniu z chrupkimi warzywami stworzy wyśmienite danie. 

 

Sałatka z pieczonej papryki z serem owczym i pomidorami


 

Składniki dla 4 osób:

4 czerwone papryki,

2 obrane ogórki,

1 pokrojona w krążki czerwona cebula,

1 łyżka pokrojonych w plastry Oliwek zielonych Smak,

1 łyżka pokrojonych w plastry Oliwek czarnych Smak,

12 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych,

100 g startego na tarce słonego owczego sera,

100 ml oliwy z oliwek,

1 pęczek posiekanej bazylii,

2 pomidory,

1 opakowanie Sosu sałatkowego greckiego Prymat,

Do smaku: Pieprz kolorowy, Bazylia, Sól ziołowa Prymat.

 

Sposób przygotowania:

 

Paprykę skrapiamy oliwą, doprawiamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową.

Zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowaną paprykę pieczemy  20 minut w temperaturze 190°C.

 

Sos sałatkowy grecki mieszamy z oliwą i wodą, dodajemy  pokrojone czarne i zielone oliwki, posiekaną bazylię, doprawiamy solą ziołową, pieprzem kolorowym. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

 

Papryki po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w folii aluminiowej by wystygły. Gdy się ochłodzą obieramy skórę i kroimy w dużą kostkę.

Obrane ogórki, pomidory, cebulę kroimy w dużą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do dużej miski, oprószamy bazylią, pieprzem kolorowym i solą ziołową. 

 

 

Sosem sałatkowym zalewamy warzywa, delikatnie mieszamy i przekładamy na półmisek. Przed podaniem posypujemy tartym serem owczym i dekorujemy oliwkami. Opcjonalnie możemy udekorować talerz świeżymi listkami rukoli lub innej sałaty.

 

Video z przepisu znajduje się tutaj.  

Komentarze

  • 1
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Tragedia. Prezentowanie czegoś takiego w programie kulinarnym... Szkoda gadać. Przyozdobiona szczypiorkiem wieża Babel.
  • 0
    309028_107082369407725_478731842_n
    Opublikowano

    Czarnula666

    Po raz pierwszy przepis mnie nie ciekawi..
  • 1
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim Sposób podania sałatki jest jedynie propozycją. Podane składniki można ułożyć na talerzu w dowolny sposób, który przypada nam do gustu.

Dodaj komentarz