Aktualności Doradcy Smaku

eberka

„Mój przepis na…” – polecane przez szefów kuchni

Przyrządzanie domowych obiadów to ogromna sztuka i wyzwanie. Powinno być smacznie, a jednocześnie przy minimalnym nakładzie czasu i pracy. Staramy się też, aby potrawy zaskakiwały różnorodnością.

Kategoria produktów „Mój przepis na…” to nasza propozycja dla wszystkich poszukujących kulinarnych inspiracji na co dzień.  Zaangażowaliśmy do pomocy wybitnych Szefów Kuchni, którzy zaproponowali gotowe przepisy na pyszne dania z różnych stron świata: od soczystej karkówki, kurczaka czy żeberek typowych dla kuchni polskiej, przez popularne włoskie spaghetti bolognese i klasyczny gyros, aż po orientalne danie chińskie. Dziś proponujemy nasz przepis na danie Mój przepis na soczyste żeberka według pomysłu Michela Morana!

Żeberka wieprzowe są bardzo popularnym i lubianym daniem w kuchni polskiej ze względu na łatwość przygotowania oraz smakowite i delikatne mięso. Niegdyś najbardziej znane były żeberka z kapustą, dziś najpopularniejsze są żeberka z grilla oraz pieczone.

Soczyste żeberka zostały stworzone z myślą o miłośnikach domowych obiadów, którzy lubią zjeść dobrze i ze smakiem. Żeberka według przepisu Michela Morana, dzięki odpowiednio dobranym aromatycznym ziołom będą pyszne, soczyste i proste w przygotowaniu. Michel Moran poleca dodać dla urozmaicenia smaku sok z limonki lub cytryny.

 

Żeberka z pieczarkami, czosnkiem i cebulą


Składniki dla 4 osób:

1 kg mięsistych żeberek

1 opakowanie Fixu do żeberek Prymat

4 pokrojone w dużą kostkę cebule

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku  

10 pokrojonych w ćwiartki pieczarek   

3 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Mniejsze porcje żeberek (1-2 kostki) podsmażyć na 1 łyżce oleju z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni przez około 7-8 minut, aby się zarumieniły. W osobnym naczyniu przygotować marynatę łącząc zawartość torebki z  cebulą, pieczarkami, czosnkiem i całość dokładnie wymieszać.

Podsmażone żeberka obtoczyć dokładnie marynatą i przełożyć do  naczynia żaroodpornego wysmarowanego 2 łyżkami oleju (w celu uniknięcia przypalenia), polać pozostałą marynatą z cebulą. Przykryć pokrywą i piec na niższym poziomie piekarnika (opcja góra/dół) w temperaturze 200 stopni przez  około 1,5h.

Danie jest gotowe! Smacznego! Można podawać z opiekanymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz