Jeżeli wybieracie się na zorganizowane przyjęcie przygotowanie sylwestrowego menu nie spędza Wam snu z powiek. Tym, którzy planują przekąski na tę wyjątkową noc przygotować samodzielnie polecamy nasze inspiracje!
Na sylwestrową imprezę od lat sprawdzonym rozwiązaniem jest szwedzki stół. Tradycyjnie mogą być to sałatki, kawałki serów, oliwki czy marynowane pieczarki, a więc wszystko to, co goście mogą chwycić wracając z parkietu. Zróbcie zapas wykałaczek lub kolorowych szpatułki na koreczki. Możecie zrobić dzięki nim wariację na temat sałatki caprese - zamiast plastrów pomidorów wykorzystajcie pomidorki koktajlowe i kupcie mozzarellę w formie zgrabnych kuleczek. Jeżeli zależy nam, aby przystawki wyglądały naprawdę wykwintnie, a przy tym nie macie miejsca na duże talerze podajcie je w kieliszkach. Francuzi zakochali się w verrines, a więc szklaneczkach ze smakołykami. Taka przekąska powinna spełniać dwa warunki: ułożone warstwowo składniki najlepiej w kontrastujących barwach) i szklaneczka o maksymalnej pojemności 100 ml.
Ustalając listę przysmaków warto uwzględnić przynajmniej jedno danie na ciepło . W tym przypadku to też może być coś, co wyląduje na szwedzki stole i może być zjedzone nawet na stojąco: mini –pizze, tartaletki, focaccie czy regionalne bliny.
Mini pizze
Składniki na 4 mini pizze:
300 g mąki do pizzy
¾ szklanki wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta Soli morskiej Prymat
200 g passaty pomidorowej
200 g sera mozarella żółtego
200 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
4 plastry szynki np. konserwowej
100 g podduszonych i przesmażonych pieczarek
4 plastry ananasa
Przyprawa do pizzy, Bazylia, Oregano Prymat
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy rozczyn – w miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i połowę wody(letniej) a następnie mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 10-15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną się pienić. Do misy przesypujemy mąkę, dodajemy przygotowany wcześniej rozczyn, oliwę z oliwek, szczyptę soli i resztę wody – wedle potrzeby. Łączymy składniki za pomocą blendera po czym przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy ciasto ręcznie aż będzie miękkie i nie będzie kleić się do rąk. Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy dodatki wedle uznania – w przepisie – mozarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach, fasolkę gotujemy al’dente w osolonej wodzie i kroimy na kawałki, plastry szynki na kwadraciki, plastry ananasa na mniejsze kawałki. Blachę smarujemy oliwą, dzielimy ciasto na 4 części i z każdego z nich formujemy koła. Przykrywamy placki ściereczką i dostawiamy po podrośnięcia na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Gotowe i wyrośnięte placki pizzy smarujemy passatą pomidorową i posypujemy przyprawą do pizzy, bazylią i oregano. Każdą pizzę posypujemy serem, następnie układamy dodatki – na 2 pizzach fasolkę , pieczarki i szynkę, na 2 pozostałych pieczarki, ananasa i szynkę. Posypujemy resztą sera i ponownie bazylią. Blaszkę z pizzami wkładamy do nagrzanego uprzednio piekarnika na ok. 10 minut. Podajemy gorące.
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
200 g mąki krupczatki
120 g masła 82% tł.
2 żółtka
250 g szpinaku
2 ząbki czosnku
100 g sera pleśniowego
Gałka muszkatołowa, Pieprz czarny grubo mielony i Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka, szczyptę soli i wszystkie składniki połączyć. Ciasto zawinąć w kulę i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie przygotować farsz – świeże liście szpinaku umyć pod bieżącą wodą, odciąć twarde końcówki i przesmażyć chwilę na rozgrzanej masłem patelni z czosnkiem. Następnie dodać połowę sera pleśniowego, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremki wysmarować masłem, na blacie rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Ciasto przełożyć na foremki dokładnie wylepiając ścianki, a spody każdej tarty podziurkować widelcem. Piec na złoty kolor ok. 20 minut. Wyjąc delikatnie z foremek i ostudzić. Do każdej babeczki nałożyć farsz, na wierzchu krusząc delikatnie ser pleśniowy. Wstawić do piecyka na ok. 5 minut i zagrzać do momentu aż ser się rozpuści. Podawać na ciepło.
Jeżeli Wasi goście po Świętach mają już przesyt tradycyjnych, słodkich ciast możecie zaserwować szybki i łatwy w przygotowaniu, rozgrzewający deser.
Zapiekane antonówki z cynamonem, imbirem, żurawiną i orzechami
Składniki dla 4 osób:
4 duże kwaskowate jabłka antonówki
4 łyżki dobrej gęstej konfitury malinowej
100 g suszonej żurawiny
100 g orzechów laskowych
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Cynamon, Imbir mielony Prymat
60 g masła
Sos waniliowy:
200 ml słodkiej śmietanki 36 %
100 ml mleka 3,2 %
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 laska Wanilii Prymat
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne. W otwory wlewamy konfiturę. Układamy na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Zapiekamy w temperaturze 180˚C ok. 45 minut. Pod koniec pieczenia wierzch jabłek posypujemy cynamonem wymieszanym z imbirem i cukrem wanilinowym. Przygotowujemy sos waniliowy. Wlewamy do garnka śmietankę oraz mleko. Następnie przekrawamy laskę wanilii wzdłuż na pół i wydrążamy ziarenka zeskrobując nożem. Cała laskę wraz z ziarenkami wkładamy do garnka z mlekiem i śmietaną- podgrzewamy , aż się zagotuje. W miseczce ubijamy żółtka wraz z cukrem na gładką masę . Do miski utartymi żółtkami wlewamy malutkim strumieniem lekko przestudzoną płynną mieszaninę. Stopniowo wlewamy, nie zapominając o ciągłym intensywnym mieszaniu trzepaczką. Połączone żółtka z płynem przelewamy do miski którą wstawiamy na garnek z wodą i delikatnie podgrzewamy - ciągle mieszając rózgą. Nie zagotowujemy, gdyż wtedy żółtka się zetną i otrzymamy jajecznicę. Całość podgrzewamy i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
Upieczone jabłka dekorujemy bakaliami i wedle uznania podajemy z sosem waniliowym/karmelowym.
Podczas odliczania dni do Nowego Roku większość z nas zadaje sobie pytanie jaki jest przepis na udaną imprezę i jak przeżyć sylwestrową noc, aby okazała się naprawdę szczególna. Przede wszystkim liczy się atmosfera i dobre towarzystwo – wtedy wszystko smakuje doskonale.