Aktualności Doradcy Smaku

3

Wigilia: O zupie rybnej

Wigilijne potrawy to skarbnica wiedzy o polskich tradycjach, jak i specyfice kulinarnej regionów Polski.  W wielu miejscach na wigilijnym stole pojawia się zupa rybna. Przyrządzana jest ona zarówno z ryb słodkowodnych, jak i słonowodnych. Co ciekawe – popularna jest w Wielkopolsce, Poznaniu.

Dobrym pomysłem jest wykorzystanie na przykład karpia czy innych ryb do przyrządzenia esencjonalnego wywaru. Do dziś zupę rybną nawet w najlepszych restauracjach gotuje się na pozostałościach ryby, także na głowach.

 

Zupa rybna

 

Składniki dla 4 osób:

 

2 l wody

40 dag ryby np. szczupak, karp

Pęczek włoszczyzny

2 łyżki mąki pszennej

100 ml śmietany 18% do zupy

Liść laurowy, Ziele angielskie, Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Sól i Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatki – makaron np. łazanki, groszek ptysiowy

 

Przygotowanie:

Z ryby i włoszczyzny z dodatkiem liście laurowego i ziela angielskiego przygotować wywar. Gotowy przecedzić a zawartość – rybę i warzywa pokroić na małe kawałki i odłożyć na bok do miseczki. Gotowy wywar zaprawić mąką połączoną ze śmietaną i odrobiną ciepłego wywaru. Zagotować i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać w kokilkach, do których wkładamy wcześniej pokrojoną rybę i warzywa. Gotową zupę można wzbogacić domowym makaronem lub groszkiem ptysiowym.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz