Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_59162095_s

Sezon na brokuły

Późna jesień to najlepszy czas na brokuły

Brokuł zwany jest kapustą szparagową jednak ani smakiem ani wyglądem kapusty nie przypomina, a jedynie kolorem. Jak łatwo się domyślić ze względu na charakterystyczny wygląd brokuł jest blisko spokrewniony z kalafiorem.

Choć brokuły dostępne są przez cały rok, to najsmaczniejsze okazy dostępne są późną jesienią – brokuły potrafią przetrwać pierwsze przymrozki, dlatego też są one  coraz chętniej uprawiane w Polsce. Podobno przemarznięty brokuł zawiera więcej korzystnych składników niż ten, który zbiera się latem lub wczesną jesienią. Brokuł może mieć różne barwy, nie tylko zieloną, ale też, co ciekawe, fioletową. To warzywo o jadalnych łodygach i różyczkach.

Od antyku po współczesność

Brokuły znane są już 3 tys. lat, a za ich ojczyznę uznaję się Cypr. Starożytni Rzymianie nazywali je braccium, czyli mocną gałęzią zapewne od masywnego trzonu. W Polsce to warzywo znane jest tak na prawdę od niedawna, jednak szybko stało się modne. Jego smak porównuje się do kalafiora, jednak dla wielu to zupełnie inne walory smakowe. Podobnie jak większość warzyw, brokuły dotarły do nas poprzez wpływy kuchni włoskiej i tak jak kuchnia włoska, podbiły podniebienia Polaków.

Zdrowo

Najsmaczniejsze są okazy o wartych główkach i świeżej barwie. Jednak brokuły to nie tylko smak. Naukowcy widzą w nim antidotum na raka i zmniejszenie objawów autyzmu, sposób na zdrowszy układ krwionośny oraz silniejsze kości i stawy – stąd popularność tego warzywa wśród kulturystów.

Kulinarnie

Kulinarnie brokuły mogą być traktowane podobnie jak kalafiory. Można przyrządzić z nich prostą zupę krem z dodatkiem czosnku lub serów pleśniowych, świetnie nadają się jako przystawka do obiadu. Jednak warto pamiętać, że brokuły nie lubią długiego gotowania. Najlepiej gotować je na parze lub lekko podgotować, a potem można je zahartować w zimnej wodzie, aby zachowały intensywny kolor. Dzięki zwartej strukturze i apetycznemu wyglądowi brokuły doskonale nadają się do sałatek oraz zapiekanek – tart, quichy czy zapiekanek makaronowych pod sosem beszamelowy, śmietanowym lub serowym. Doskonale pasuje także do drobiu i ryb.

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Spaghetti con broccoli/ Spaghetti z brokułami

 

Składniki:

• 400 g spaghetti

• 400 g brokułów

• 6 filecików anchois w oleju

• 4 łyżki oliwy extra virgine

• ząbek czosnku

• ostra mielona papryka

• sól

 

TECHNIKA PRZYGOTOWANIA:

Gotujemy brokuły w pięciu litrach wody, którą potem wykorzystamy do gotowania makaronu. Gdy brokuły lekko zmiękną (nie wolno doprowadzić do ich rozgotowania), kroimy na dość grube kawałki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z ząbkiem czosnku, dodajemy anchois, ostrą paprykę do smaku i delikatnie solimy, pamiętając, że fileciki anchois są dość słone.

Gotujemy makaron al dente w wywarze z brokułów, odcedzamy i przekładamy do naczynia z brokułami. Całość delikatnie mieszamy i podajemy posypując natką pietruszki. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz