Wielu osobom dzieciństwo kojarzy się domowymi obiadami u babci, a szczególnie z rosołem i domowym makaronem.
Jego smak trudno dziś powtórzyć, ponieważ zwykle sięgajmy po wygodny w użyciu gotowy makaron. Jednak tradycja przygotowania domowego makaronu do niedzielnego rosołu wielu domach jest nadal żywa. Wielu z nas chętnie eksperymentuje i powraca do źródeł, czyli własnoręcznego przyrządzania nie tylko potraw, ale też dżemów, chleba, a także makaronu.
Tak ambitnym kulinarnie zadaniom sprzyja dostępność różnorodnych wynalazków jak na przykład silikonowe stolnice i wałki do ciasta. Jednak jednym z najciekawszych gadżetów jest maszynka do robienia makronu.
Sekretem domowego ciasta jest nie tylko przepis i czas, ale także odpowiednio rozwałkowane ciasto. Dlatego też maszynka do makaronów na pewno się przyda.
MUZXLPP1 Bosch to zestaw do robienia świeżych domowych makaronów, za pomocą którego możesz samodzielnie przygotować: lasagne, ravioli, tagliatelle, cannelloni.
W zestawie znajduje się m.in. nasadka do formowania makaronu typu tagliatelle, a do formowania ciasta na makaron lasagne znajduje się nasadka o szerokości 140 mm o 9 różnych grubościach.
Tagliatelle z kurkami - maszynka
Składniki dla 4 osób:
Ciasto:
400 g mąki pszennej z pszenicy durum tipo „00”
6 żółtek
Sól
10 ml oliwa z oliwek
0,5 kg świeżych kurek
100 ml śmietanki 30%
2 cebule szalotki (średnie)
1 ząbek czosnku
Natka pietruszki Prymat
3 łyżki masła
Tymianek Prymat
sól, pieprz Prymat
Płatki parmezanu lub świeże zioła opcjonalnie
8 surowych, szarych krewetek
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki
2. Na stolnice przesypujemy mąkę, robimy zagłębienie do którego wbijamy żółtka. Powoli mieszamy składniki, a następnie je wyrabiamy do momentu aż będzie sprężyste i gładkie. Gotowe ciasto uformowane w kulę zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki.
3. Gotowy makaron przepuszczamy przez maszynkę w zależności od rodzaju jaki chcemy uzyskać.
Kurki myjemy. Większe kawałki przekrawamy na kawałki.
4. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy posiekany ząbek czosnku i cebulki i przesmażamy. Po ok. 2 minutach dodajemy umyte grzyby. Dusimy kurki ok. 5 minut (do miękkości), doprawiając je solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy śmietankę i gotujemy ok. 2 minuty. Na patelnię wrzucamy na kilka minut krewetki. Następnie przygotowany i ugotowany makaron tagliatelle przekładamy na patelnię do sosu, dodajemy obficie posiekaną natkę pietruszki i mieszamy wraz z krewetkami (sos śmietanowo-grzybowy ma oblepić makaron).
5. Makaron przekładamy na głębokie talerze i wedle uznania posypujemy płatkami parmezanu lub świeżymi ziołami.