Aktualności Doradcy Smaku

220_f_43912129_mzntjpccjoepyogncbsh3titpko1or10

Sezon na szpinak

Jesień to nie tylko urok grzybów, dyni i orzechów… To również ostatni moment na polski szpinak. Ciemnozielony, o dużych dość sztywnych liściach i grubych łodygach dostępny jest coraz częściej w naszych sklepach.

 

Szpinak - zdrowo i zielono

Kupić go można od początku wiosny, a jeszcze teraz widać go na warzywnych stoiskach. Choć przypomina bardziej szczaw niż marketowy szpinak baby… to jednak warto sięgnąć po ten może nie wizualnie kuszący produkt, ale jednak pełen smaku, zdrowia i kulinarnych możliwości.

 

„Złego dobre początki”

Szpinak niestety stał się obiektem czarnego PR-u. Przez lata wychwalany, ceniony i obowiązkowy, stał się obiektem nieukrywanej nienawiści. Podobno przed II wojną światową szpinak promowano na potęgę, odwołując się na puszkach ze szpinakiem do tężyzny fizycznej. Stąd wziął się bajkowy Popeye (Papaj), który był największym popkulturowym orędownikiem szpinaku w mediach. 

Zatem dlaczego wielu kojarzy szpinak z traumą z dzieciństwa? Otóż w latach PRL-u w Polsce szpinak istniał tylko w jednej postaci kulinarnej a przepis był konkretny – najpierw rozgotować, potem brunatną masę przetrzeć przez sito i potraktować zasmażką. Przyprawy? Niestety, ta niewielka odrobina soli nie była w stanie uratować bezpowrotnie zniszczonego smaku. Jednocześnie funkcjonował mit o ogromnej zwartości żelaza w szpinaku. Jednak czas pokazał, iż błędny zapis (o jedno zero za dużo w podanej zwartości żelaza) na lata wprowadził dietetyków i kucharzy w błąd. Okazało się też, że żelazo zawarte w szpinaku nie jest też dobrze wchłanianie przez organizmy. Słowem – upadek szpinaku był ogromny.

Dla wielu szpinak znany ze wspomnień ze z szkolnych stołówek czy też innych punktów zbiorowego żywienia przestał istnieć.  Jednak wyrządzone krzywdy są powoli wynagradzane. Ponownie dopuszczamy szpinak do głosu, dorasta też pokolenie, które szpinakowej brei nie zaznało, a jego umysły są kulinarnie otwarte.

 

Do gotowania gotowi

Bo szpinak to wdzięczne warzywo – cudownie zielone, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najlepiej świadczą o nim szlachetne połączenia smakowe. Szpinak świetne komponuje się z białym winem, wykwintnymi pomidorami suszonymi, wyrazistym serem pleśniowym, szlachetnymi orzeszkami piniowymi, dobrą wołowiną, jak i krewetkami czy łososiem. Niemniej szpinak jest bardzo plastycznym warzywem  – nadaje się też do codziennych dań z makronem czy kurczakiem, na zupę czy do lekkiej sałatki. Warto pamiętać, że szpinak jest apetyczną bazą do farszów, np. do naleśników, pierogów, tart czy wypieków z ciasta francuskiego a także canneloni czy lasagne.

Liście szpinaku są lekko metaliczne w smaku, praktycznie bez aromatu. Dobrze przyprawić go nie tylko solą i pieprzem (najlepiej grubo mielonym), ale przede wszystkim czosnkiem. Szpinak i czosnek to miłość idealna, połączenie smakowe, które zawsze się sprawdza. Dobrze też komponuje się z cięższymi, często kontrowersyjnymi dodatkami – śmietaną czy odrobiną masła…

 

Na zdrowie

To nie jest tak, że skoro w szpinaku jest mniej żelaza niż zakładano, to jest on bezwartościowy. Otóż szpinak to bogate źródło przeciwutleniaczy (luteiny, beta karotenu, witaminy C). Jak wiadomo przeciwutleniacze chronią przed nowotworami. Szpinak zawiera także cenny magnez, potas i kwas foliowy, a więc jest doskonały dla kobiet planujących zajść w ciążę.

 

Przepisy szpinakowe

Warto poeksperymentować kulinarnie ze szpinakiem, póki jest dostępny. Zachęcamy do podawania szpinaku na ciepło, koniecznie wbrew dawnym, niechlubnym tradycjom, zatem ze smakiem, estetycznie, a przede wszystkim smacznie!

 

Czy, wiesz, że...

    

 

Szpinakowe inspiracje:

 

Naleśniki z farszem ze szpinaku i sera feta

 

Składniki:

(dla 4 osób)

8 usmażonych naleśników, doprawionych Przyprawą do potraw Kucharek

1 pokrojona w kosteczkę cebula

0,5 łyżeczki Czosnku granulowanego Prymat

2 łyżki pokrojonych w paski Pomidorów suszonych Smak

400 g umytego i sparzonego szpinaku

100 g pokruszonego sera feta

1 łyżeczka Przyprawy do potraw Kucharek

 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

 

Party Dip czosnkowy Prymat

5 łyżek majonezu

5 łyżek jogurtu naturalnego 

lub

Sos sałatkowy czosnkowy Prymat

Jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Następnie dodać szpinak, suszone pomidory, czosnek granulowany i ser feta. Całość wymieszać i doprawić do smaku przyprawą do potraw Kucharek.

Na rozłożone naleśniki nałożyć farsz serowo-szpinakowy i dokładnie zrolować. Tak przygotowane naleśniki obsmażyć na patelni i podawać z sosem sałatkowym czosnkowym lub Party Dipem czosnkowym.

 

 

Medaliony z polędwicy wołowej na szpinaku


 

Składniki:

(dla 4 osób)

650 g medalionów z polędwicy wołowej

1 łyżkę świeżo młotkowanego Pieprzu czarnego ziarnistego Prymat

2 łyżki Musztardy delikatesowej Prymat

3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Sól morską Prymat do smaku

 

Sałatka:

200 g świeżego szpinaku sałatkowego

10 pokrojonych w cząstki pomidorów koktajlowych

1 pokrojoną w piórka czerwoną cebulę

5 łyżek Sosu sałatkowego włoskiego Prymat przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu

 

Sposób przygotowania:

Mięso podzielić na 8 kawałków, natrzeć musztardą i oprószyć świeżo młotkowanym pieprzem. Tak przygotowane medaliony krótko podsmażyć na rozgrzanym maśle. W dużej misce wymieszać umyty szpinak, pomidory i cebulę. Wlać sos, całość wymieszać i doprawić do smaku. Medaliony wołowe podawać z sałatką szpinakową i grzankami.

 

 

Staropolskie roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem oscypek

 

Składniki:

(dla 4 osób)

4 x 120 g piersi z kurczaka

1 łyżka Przyprawa do kurczaka po staropolsku Prymat

Tłuszcz do smażenia (olej)

4 pokrojone w paseczki plastry chudego boczku

4 łyżki sparzonego szpinaku bez łodyg

4 łyżki tartego sera oscypek

¼ łyżeczki Chili pieprz cayenne Prymat

100 ml rosołu z kury Kucharek

 

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka lekko rozbić i oprószyć przyprawą do kurczaka po staropolsku. Na łyżce oliwy podsmażyć boczek, szpinak i oscypek, doprawić chili do smaku. Na piersiach kurczaka ułożyć podsmażony plaster boczku, na niego farsz serowo-szpinakowy, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Mięso ponownie oprószyć przyprawą do kurczaka oraz mąką i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać rosołem, przykryć i piec 30 minut w temperaturze 180°C. Podawać z surówką w marchwi.

 

 

Szpinak z serem gorgonzola i suszonymi pomidorami

 

Składniki:

(dla 4 osób)

1,5 kg szpinaku

Świeżo starta gałka muszkatołowa

1 mała słodka cebula

4 drobno posiekane ząbki czosnku

2 łyżki masła

200 g pikantnego sera gorgonzola

50 ml śmietany

2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów

100 ml białego wytrawnego wina

1 łyżka orzeszków piniowych

Sól morska, świeżo mielony Pieprz czarny Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, usunąć zgrubiałe łodygi, parzyć małymi partiami ok. 5 sekund, po czym od razu przekładać do zimnej wody z lodem i dokładnie odcisnąć.

Ser gorgonzola podgrzać ze śmietaną i białym winem. Na maśle podsmażyć czosnek i posiekaną cebulę, a następnie dodać szpinak. Po zagrzaniu szpinaku dodać sos z sera gorgonzola i suszone pomidory. Całość doprawić do smaku solą, odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej i świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego łososia

 

Składniki:

(dla 4 osób)

800 g młodych liści szpinaku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

2 pokrojone w kostkę szalotki

2 rozgniecione ząbki czosnku

8 jajek przepiórczych

8 plastrów wędzonego łososia marynowanego w koprze

Sól morska, Pieprz czarny mielony, Gałka muszkatołowa Prymat do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać do niej umyty szpinak i przyprawy. Całość smażyć przez chwilę, zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym i piec 2 minuty w temperaturze 180°C. Podawać z plastrami wędzonego łososia norweskiego i cząstkami cytryny.

 

 

Zupa krem ze szpinaku z czosnkiem, serem gorgonzola i słodko-kwaśną gruszką

 

Składniki:

(dla 4 osób)

1 kg opłukanego, sparzonego i pokrojonego świeżego szpinaku

100 ml śmietany 36%

100 g sera gorgonzola

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki białego octu winnego

5 ziarenek Kolendry całej Prymat

1 łyżka cukru

½ twardej, obranej i oczyszczonej z gniazd nasiennych gruszki

750 ml Rosołu z kury Kucharek

2 ząbki drobno posiekanego czosnku

Sól morska Prymat

Pieprz biały mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzać cukier z octem winnym, dodać kolendrę oraz pokrojoną w kostkę gruszkę. Lekko skarmelizować i pozostawić do ostygnięcia. Na maśle podsmażyć czosnek wraz z dobrze odciśniętym szpinakiem i orzechami. Dodać ser gorgonzola oraz śmietanę i gotować do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie rozrzedzić bulionem do wymaganej konsystencji i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ułożoną na wierzchu zimną gruszką.

 

 

Aktualności Doradcy Smaku - 0
Następne zdjęcie


Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    ja do szpinaku przekonałam się dopiero w tym roku i żałuję że tak późno, bo jest naprawdę smaczny :)
  • 0
    dsc_1830
    Opublikowano

    norweska20

    a ja go polubiłam za sprawą mojej mamy już dawno , dawno temu
  • 0
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    szpinak uwielbiam wystarczy dobrze doprawić czosnkiem sola i pieprzem i ...............mniam ale mnie naszła ochota na szpinak
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Magusia

    Uwielbiam szpinak w sałatce , w pierogach itd. Smakuje porównywalnie do szczawiu , dla mnie było to doświadczenie kulinarne którego nie żałuję , wszyscy nie lubią szpinaku , a ja od tej pory mogłabym go jeść codziennie , i o każdej porze dnia . Polecam kto jeszcze nie próbował .
  • 0
    original
    Opublikowano

    eliza135

    mało go używam, tylko córka częściej

Dodaj komentarz