Aktualności Doradcy Smaku

fotolia_67582764_s

Greckie przysmaki Teo Vafidisa cz. 1

Grecja, to nie tylko piękne starożytne zabytki i przepiękne krajobrazy, lecz również przepyszna, uważana za jedną z najlepszych na świecie kuchnia, którą cechuje wyjątkowy smak, różnorodność i jakość produktów. Któż pokaże ją lepiej niż rodowity Grek Teo Vafidis… A więc zaczynamy!  

 

Dzisiaj pierwsza odsłona greckiej kuchni, a w niej - Kolokithopastitsa - dyniowy omlet bez jajek.  

 

Krok 1 – lista zakupów <składniki na 4 porcje>

dynia bez skórki i pestek - 600 g

cebula - 600 g

mąka pszenna - 5 łyżek

papryczka pikantna - 1 szt.

oliwa z oliwek - 5 łyżek

świeże zioła wg. uznania

 

Krok 2 – przygotowanie dyni

Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w słupki.

 

Krok 3

Cebulę obieramy i kroimy w szerokie piórka.

 

Krok 4

Papryczkę drobno siekamy.

 

Krok 5

Na durszlaku mieszamy dynię z cebulą i solą, odstawiamy na 10 minut, żeby puściły soki.

 

Krok 6

Dodajemy mąkę i papryczki - dokładnie mieszamy.

 

Krok 7

Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wykładamy masę dyniową. Lekko ubijamy powierzchnię, by się równomiernie rozłożyła. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor, jak omlet.

 

Krok 8

Nadmiar oliwy odsączamy na papierowym ręczniku.

 

Krok 9

Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami wedle uznania. Możemy podawać z jogurtem greckim lub innymi ulubionymi dodatkami.

Komentarze

Dodaj komentarz