Aktualności Doradcy Smaku

oregano

ABC Przypraw: Oregano i bakłażan

Bakłażan to warzywo o mało charakterystycznym smaku. Dlatego też sama sól i pieprz nie wystarczą. Proponujemy dodać niezwykle aromatyczne oregano, które podobnie jak bakłażan pochodzi z rejonów morza śródziemnego.

Oregano to jedno z najbardziej aromatycznych ziół, o bardzo wyrazistym charakterze, które długo zachowuje intensywność smaku i aromatu. Jest jednym z podstawowych ziół w kuchni śródziemnomorskiej, szczególnie greckiej i włoskiej.

Bez dodatku wyrazistego smaku oregano nie można sobie wyobrazić pysznego spaghetti lub pizzy, jak i dań warzywnych typu leczo, zapiekane czy grillowane warzywa lub ratatouille.

Przyprawia się nim pieczone mięso, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę, zawiesiste zupy czy pieczone ziemniaki. Świetnie pasuje do pizzy, zapiekanek, spaghetti czy do potraw kuchni włoskiej. Oregano służy do przyprawiania warzyw takich jak pomidory, groch, fasola, sałata, ale też cukinia i bakłażan, serów i owoców morza. Doskonale pasuje do bazylii, majeranku, tymianku i pieprzu, w połączeniu z którym doskonale harmonizuje jako mieszanka przyprawowa.

Oregano dodaje się dopiero pod sam koniec gotowania, najlepiej 10 minut przed ukończeniem przygotowywania potrawy.

 

SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW

 

 

Składniki dla 4 osób:

1 pokrojony w plastry bakłażan               

1 pokrojona w plastry cukinia

1 pokrojona w cząstki czerwona cebula

1 pokrojona w duże kawałki czerwona papryka

12 suszonych pomidorów Smak

20 Oliwek zielonych Smak

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo – ziołowego Prymat

200 g pokruszonego sera feta do posypania

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie wymieszać w naczyniu żaroodpornym z oliwą i Sosem sałatkowym paprykowo – ziołowym Prymat, piec 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia warzywa wymieszać, po wyjęciu z piekarnika posypać tartym serem feta.

 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz