Aktualności Doradcy Smaku

screen-shot-2014-01-19-at-15.03.13-lewo

Doradca Smaku II, Ciasto bretońskie

Specjalne wskazówki Doradcy Smaku jak upiec idealne ciasto bretońskie - prosto z Bretanii! Ciasto ma ciekawy smak - słodyczy zmieszanej z solą z masła. W oryginale ciasto nosi nazwę Kouign Amann. Charakteryzuje się delikatnymi warstwami ciasta i słodko-słonego karmelu.

 

Ciasto bretońskie

Do ciasta:

450 g masła lekko solonego

12 żółtek

750g mąki

500g cukru

20ml rumu

                                                                                                               

Do sosu:

0,5 L mleka

4 żółtka

60g cukru

Skórka z cytryny

2 Laski wanilii Prymat

Gałka muszkatołowa Prymat

Cynamon mielony Prymat

 

Masło rozpuszczamy w garnku. Mąkę wsypujemy do miski. Do tego dosypujemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy żółtka. Żółtka dodajemy do mąki, mieszamy dodajemy powoli masło i mieszając wyrabiamy ciasto.

 

 

Dodajemy rum do ciasta.

 

Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy do formy ciasto lekko je ugniatając. 

 

Wstawiamy do piekarnika 40 min 200 st. Po 30 min sprawdzamy nożem na środku. Gdy nóż czysty, oznacza to, że ciasto jest upieczone. 

 

Do miski wlewamy żółtka, cukier i mieszamy. Siekamy drobniutko skórkę z cytryny i dodajemy do utartych żółtek z cukrem. Doprawiamy cynamonem i mieszamy.

 

W garnku grzejemy mleko. Do mleka dodajemy laskę wanilii.



Zagrzane mleko powolutku wlewamy do miski z żółtkami i mieszamy. Wymieszane żółtka z mlekiem przelewamy z miski do garnka i na bardzo wolnym ogniu grzejemy (nie gotować), doprawiamy gałką muszkatołową  i mieszamy. Gdy sos zgęstnieje jest gotowy.

 

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i podajemy z przygotowanym sosem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz