Aktualności Doradcy Smaku

placki-ziemniaczane-z-kapusta-4

Placki ziemniaczane - banalne czy wyrafinowane?

Placki ziemniaczane to z pozoru niezwykle banalne danie. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko kilku składników. Dzięki dodatkom mogą stać się wyjątkowym daniem. Najważniejszym elementem placków są ziemniaki, najlepiej będzie jeżeli wybierzemy taką odmianę warzywa, która nie będzie zbyt soczysta. Należy bowiem pamiętać, że wbrew powszechnie panującej opinii ziemniaki wcale nie są kaloryczne – składają się aż w 70% z wody! Starte ziemniaki odstawiamy więc na chwilę, tak by zdążyła się z nich odsączyć woda. Jeżeli jest jej bardzo dużo, należy część z niej odlać, drugą część wykorzystamy podczas łączenia ziemniaków z pozostałymi składnikami. Do ziemniaczanej masy dodajemy cebulę i mąkę z odrobiną soli. Czas na ostatni składnik wersji podstawowej - jajko. Jakość placków ziemniaczanych zależy od ich jakości. Najlepsze są jajka od kur z chowu wolnowybiegowego, takie jak te od Kurki Wolnej. Są lepsze w smaku, zapachu i zdrowsze od innych. Po dodaniu jajka i połączeniu wszystkich składników wersja podstawowa jest już gotowa, reszta zależy od nas…

 

Od nas zależy, jakie składniki dodamy do placków, czy wybierzemy słony czy słodki wariant. W wersji słonej mamy niemalże nieskończoną liczbę dodatków. Do ciasta możemy dodać szczypiorek, szpinak lub koperek, wtedy placki wzbogacimy nie tylko o wyjątkowe smaki, zmienimy również ich kolor. Kiedy chcemy skosztować bardziej delikatnych placków, do ciasta możemy dodać zblanszowany przetarty kalafior, który doda potrawie lekkości. Łagodny smak zapewni również dodanie cukinii. Smak placków można również wzbogacić o wyjątkowe serowe aromaty dodając ricottę, gorgonzolę lub ostry requefort’a. Placki ziemniaczane to nie tylko danie dla miłośników delikatnych smaków! Jeżeli mamy ochotę na ostre, mocne smaki, do ciasta możemy dodać papryczkę chili lub jalapeno, w zależności od upodobania. W przypadku obu tych dodatków należy pamiętać, aby po ich posiekaniu dokładnie umyć ręce. Zarówno pestki jak i sok z papryczek są bardzo niebezpieczne dla wzroku i skóry i mogą wywołać silne podrażnienia.

 

W zależności od tego, na który wariant się zdecydujemy możemy podawać placki z kleksem z kwaśnej śmietany, lekko obsypane kawiorem lub z wędzonym łososiem.

 

Placki ziemniaczane można serwować również, jako słodkie danie lub deser. Oprócz mąki, jajka i odrobiny soli możemy dodać cukier i podawać ze słodką śmietanką lub dżemem. Recepturę możemy wzbogacić o  cynamon i/lub bakalie: orzechy, rodzynki, żurawinę.

 

Wybierając placki ziemniaczane, możemy być pewni, że każdy łasuch i smakosz znajdzie coś dla siebie. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Niezależnie od tego na jaki wariant się zdecydujemy na pewno będziemy zadowoleni. Smacznego!

 

Komentarze

  • 0
    anna
    Opublikowano

    Anuszka

    polecam dodanie sporej lyzki klwasnej smietany nie czernieja

Dodaj komentarz