Aktualności Doradcy Smaku

shutterstock_131578796

Żurek czy barszcz biały?

Nazwy żurek i barszcz biały w niektórych tradycjach oznaczają to samo - stosuje się wymiennie. Wiedzieć jednak należy, że przyrządza się je w inny sposób – żurek to zupa na bazie mąki żytniej, natomiast barszcz biały jest przygotowywany na bazie mąki pszennej. Żurkiem zwie się również po prostu zupę na bazie wywaru z boczku i kiełbasy, podawaną z jajkiem.

Co region, to inne tradycje – istnieje podobno przepis, który barszcz biały zaleca gotować podobnie jak inne przepisy, natomiast zamiast zakwasu dodaje się do zupy serwatkę z zsiadłego mleka. Z kolei na Kielecczyźnie zakwasem jest woda z kiszonych ogórków. A jak u Was przygotowuje się Żur wielkanocny?

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Ankha

    U nas zdecydowanie żurek na zakwasie z mąki razowej żytniej
  • 0
    tulips
    Opublikowano

    motylekgoha

    na 100% Żurek
  • 0
    247017_776885135732812_6766402448041904983_n
    Opublikowano

    Milka100

    stawiam na biały barszcz z biała kiełbasą i jajkiem
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiejska-chatka

    Żurek na mące żytniej i razowym chlebem z dużą ilością czosnku. Właśnie robię na święta. Nie ma jak własnej roboty żur.

Dodaj komentarz