Co mogą jeść wegetarianie? Np. zdrową sałatkę z soczewicy. Soczewica wielu z nas nie przekonuje ze względu na czas przygotowania, pamiętajmy jednak, że czas moczenia soczewicy powoduje, że skrócimy jej czas gotowania. Do soczewicy możemy dodać wywaru warzywnego, który nada głębszego smaku.
Sałata z soczewicą
250g soczewicy
2 szalotki
2 pomidory
1 marchewka
sok z 1 cytryny
6 łyżeczek oliwy z oliwek
pęczek szczypiorku
pęczek świeżej mięty
1l Rosołu warzywnego Kucharek
Kminek cały Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Kilka liści sałaty rzymskiej
Soczewicę moczymy ok. 3 godziny.
Do garnka wlewamy wodę z rosołem warzywnym. Na zimną wodę wkładamy soczewicę i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu wyjmujemy soczewicę z garnka i przelewamy zimną wodą.
Obrane pomidory kroimy na ćwiartki i filetujemy z miękkiej części. Takie twarde ćwiartki pomidora kroimy w cieniutkie paseczki. Marchewkę obieramy, kroimy w cieniutką kosteczkę. Szalotkę, miętę i szczypiorek siekamy w drobniutko. Wyciskamy sok z cytryny do miseczki.
Wszystkie pokrojone warzywa wkładamy do miski mieszamy. Dodajemy do tego ugotowaną soczewicę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek i wszystko mieszamy. Doprawiamy kminkiem i kolendrą całą, na koniec dolewamy sok z cytryny i wszystko ze sobą mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną na liściach sałaty.