Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 59: Hiszpańskie gazpacho

Składniki na 2 porcje:

4 pomidory,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 ogórek,
1,5 ząbka czosnku,
Pół cebuli,
60 ml octu winnego,
60 ml oliwy z oliwek,
Pół l Rosołu warzywnego Kucharek,
125 g pieczywa tostowego,
Tymianek Prymat,
Papryka słodka mielona Prymat,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Z pieczywa tostowego odkrawamy skórkę i kroimy w kostki.

 

2

Zalewamy połową porcji bulionu i połową porcji octu winnego. Miseczkę wkładamy do lodówki na min. 3 godziny.

 

3

Pomidora kroimy w kawałki.

 

4

Ogórka drylujemy i miąższ również kroimy.

 

5

Cebulę kroimy w kostkę i całość wrzucamy do miski.

 

6

Dodajemy pokrojone pół papryki czerwonej i pół zielonej oraz pokrojony czosnek.

 

7

Dolewamy resztę porcji octu, oliwę z oliwek i mieszamy.

 

8

Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i tymiankiem. Tak przygotowane warzywa wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.

 

9

Pozostałe połówki papryki czerwonej i zielonej oraz pomidora kroimy w drobną kostkę i odkładamy do miseczki.

 

10

Miskę z warzywami wyjmujemy z lodówki, warzywa wrzucamy do blendera, dodajemy ok. 1/3 ich objętości namoczonego pieczywa i dokładnie blendujemy.

 

11

W razie potrzeby podlewamy wywarem warzywnym by ułatwić rozdrabnianie.

 

12

Po zblendowaniu przelewamy chłodnik przez sito przecierając łyżką aż do uzyskania gładkiej masy. 

 

13

Chłodnik wlewamy do talerzy, posypujemy pokrojonymi wcześniej w kosteczkę warzywami i podajemy.

 

14

Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz