Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 51: Polędwica wieprzowa ze śliwkami i kasztanami

Składniki na 2 porcje:

600 – 700 g polędwicy wieprzowej,

300 g parzonych kasztanów jadalnych,
20 ml wody,
100 ml miodu,
4 świeże śliwki,
1 cebula,
Tymianek Prymat,
Liść laurowy Prymat,
Kolendra cała Prymat,
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat,
50 ml octu balsamicznego,
60 ml białego wina,
Chrzan tarty Smak,
do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Polędwicę kroimy na dwa kawałki.

 

2

Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz przyprawą do pieczeni z obu stron.

 

3

Polędwice obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Po tym czasie przekładamy do naczynia żaroodpornego.

 

3

Cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy na tę samą patelnię, na której obsmażaliśmy polędwicę.

 

4

Śliwki kroimy w ćwiartki...

 

5

...i wrzucamy na patelnię do cebuli.

 

6

Dodajemy również uprzednio obrane i sparzone kasztany jadalne.

 

7

Całość podsmażamy kilka minut.

 

7

Następnie dodajemy odrobinę białego wina i pozwalamy odparować do połowy objętości.

 

8

Teraz dolewamy octu balsamicznego i ponownie pozwalamy odparować sosowi do połowy objętości.

 

9

Przyprawiamy kolendrą, tymiankiem i liściem laurowym. Dolewamy miód i mieszamy. Po chwili dolewamy wodę by miód się nie przypalał.

 

10

Do tak powstałego sosu na patelni ponownie wkładamy polędwicę. Podsmażamy z obu stron aż się zarumieni.

 

11

Następnie wykładamy ją ponownie do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z patelni...

 

12

...i wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 -190 stopni na ok. 13 minut.

 

 

14

Po tym czasie mięso wykładamy na talerze i kroimy w plastry. Cały sos z naczynia żaroodpornego wylewamy z powrotem na patelnię żeby odparował i zgęstniał.

 

15

Następnie polewamy nim plastry polędwicy. Polędwicę ze śliwkami i kasztanami podajemy z chrzanem. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz