Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 48: Kawałki kurczaka ze śliwkami na słodko

Składniki dla 2 osób:

4 podudzia z kurczaka,
20 ml sosu śliwkowego,
40 g miodu,
1 ząbek czosnku,
2 szalotki,
Pęczek rzodkiewek,
100 g pieczarek,
3 śliwki,
Posiekany szczypiorek,
80 ml białego wina,
Imbir mielony Prymat,
Kurkuma mielona Prymat,
Olej,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

W naczyniu żaroodpornym układamy podudzia z kurczaka i przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz imbirem.

 

2

Polewamy olejem i obtaczamy dokładnie w przyprawach.

 

3

W garnku gotujemy dobrze osoloną wodę i do wrzącej wrzucamy pokrojone na połówki rzodkiewki. Od momentu zagotowania się wody, rzodkiewki gotujemy ok. 30 – 60 sekund.

 

4

Po tym czasie odcedzamy je na sitku,  przelewamy zimną wodą i odstawiamy.

 

 

5

Na rozgrzanej patelni smażymy obtoczone w przyprawach kawałki kurczaka przez ok. 4-5 minut aż nabiorą złocistego koloru.

 

6

Do pozostałego w żaroodpornym naczyniu oleju dodajemy miód.

 

6

Zarumienione podudzia kurczaka ponownie wkładamy do naczynia, zalewamy 40 ml białego wina którym wypłukaliśmy patelnie po smażeniu.

 

9

Udka wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 stopni na ok. 8 – 10 minut.

 

10

Szalotkę kroimy w cienkie plastry, a śliwki i pieczarki w ćwiartki.

 

10

Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną szalotkę i pieczarki.

 

12

Przyprawiamy solą i pieprzem. Po chwili dodajemy również śliwki.

 

13

Całości podlewamy 40 ml białego wina i pozwalamy odparować. Następnie dolewamy sos śliwkowy i pokrojony ząbek czosnku. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy potrawie nabrać smaku.

 

13

W tym czasie drobno kroimy szczypiorek.

 

14

Po upływie ok. 10 minut wyjmujemy kurczaka z piekarnika i przekładamy na patelnię do przygotowanego sosu. Cały tłuszcz z naczynia żaroodpornego również zlewamy na patelnię. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 3-4 minuty.

 

15

Na sam koniec posypując posiekanym szczypiorkiem.

 

16

Na osobnej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy na niego zblanszowaną wcześniej rzodkiewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy się zagrzeją, można je podawać jako dodatek do kurczaka.

 

17

Kawałki kurczaka wykładamy na talerz, polewamy sosem, obok układamy rzodkiewki i podajemy.

 

18

Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz