Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 46: Omlet z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki na 2 porcje:
5 jajek,
4 plastry sera parmezan,
100 g tartego sera parmezan,
100 g szynki parmeńskiej,
4-6 plastrów suszonej szynki parmeńskiej,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat,
Oregano Prymat,
2 szalotki,
2 łyżki masła,
Posiekana natka pietruszki,
Oliwa z oliwek,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Jajka wbijamy do miski i ubijamy.

 

2

Szynkę parmeńską kroimy w cieniutką kosteczkę i wrzucamy do jajek.

 

3

Następnie dosypujemy tarty parmezan i dokładnie mieszamy.

 

4

Doprawiamy lekko solą, pieprzem,...

 

5

gałką muszkatołową, oregano...

 

6

...i posypujemy natką pietruszki. Wszystko energicznie mieszamy.

 

6

Teraz przygotowujemy szalotki, które kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do miseczki.

 

7

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek oraz kawałek masła. Następnie wylewamy całą zawartość miski.

 

10

Delikatnie mieszamy, czekamy aż omlet się zetnie od spodu.

 

9

Zawijamy w półkole, pozwalamy omletowi „dojść” tak, żeby ściął się również w środku.

 

11

Wykładamy na talerz.

 

12

Na omlet kładziemy kilka kawałków suszonej szynki parmeńskiej i plastry parmezanu. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz