Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 42: Kolorowe szaszłyki z polędwiczki wieprzowej

Składniki na 2 porcje:
300 g polędwicy wieprzowej,
100 g boczku wędzonego,
1 pomidor,
1 papryka czerwona,
1 cebula,                               
Oliwa z oliwek,
Przyprawa Curry Prymat,
Tymianek Prymat,
Chrzan tarty Smak,
Musztarda delikatesowa Prymat,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Pokrojoną w równe kawałeczki polędwicę wieprzową układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą, pieprzem,

 

2

...curry

 

3

oraz tymiankiem.

 

5

Następnie polewamy oliwą z oliwek i mieszamy obtaczając kawałki mięsa w przyprawach.

 

6

Cebulę kroimy w ćwiartki i rozdzielamy na warstwy. Paprykę kroimy w średniej wielkości kwadraty,

 

7

a  pomidora w ćwiartki.

 

8

Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy paprykę. Do papryki dorzucamy cebulę i smażymy z obu stron 3-4 minuty.

 

9

Całość przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

 

10

Po chwili smażenia przekładamy warzywa do miseczki.

 

11

Boczek kroimy w dość grube i długie kostki. Na szaszłyka nabijamy boczek,

 

12

cebulę, paprykę, pomidora i mięso według wybranej przez siebie kolejności.

 

13

Pamiętajmy że na końcach powinny się znajdować kawałki boczku lub mięsa by szaszłyk się nie rozpadał.

 

14

Tak przygotowane szaszłyki obsmażamy najpierw na rozgrzanej patelni (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony przez kilka minut.

 

15

Następnie szaszłyki wyłożone w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 160 – 180 stopni na ok. 5-6 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, by odwrócić szaszłyki na drugą stronę. Znów pieczemy ok. 3 minuty.

 

16

Szaszłyki wykładamy na talerze i podajemy razem z musztardą i chrzanem. Bon apetit!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz