Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 36: Tarta fine z jabłkami i sosem toffee

Składniki:

Ciasto francuskie
2 jabłka
Cynamon mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
150 g cukru
5 łyżek śmietany 36%
100 g masła
1 żółtko

 

1

Najpierw przygotowujemy sos toffee. Wsypujemy cukier do rondelka, stawiamy na małym ogniu i pozwalamy mu się powoli rozpuszczać.

 

2

Masło kroimy na kilka kawałków i gdy cukier zaczyna się rozpuszczać, wrzucamy pierwszy kawałek. Nie mieszamy. Po chwili wrzucamy kolejny. Nadal nie mieszamy, pozwalamy masłu się trochę rozpuścić. Następnie wrzucamy pozostałe kawałki masła i teraz zaczynamy mieszać. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą.

 

3

Teraz bierzemy trzepaczkę i mieszając wszystko energicznie dolewamy śmietanę. Na małym ogniu gotujemy wszystko przez ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy.

 

 

4

Jabłka kroimy najpierw w ćwiartki, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki.

 

5

Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Smarujemy go cieniutko masłem i układamy ciasto francuskie. Na ciasto kładziemy plasterki jabłka, ciasno jeden obok drugiego.

 

6

Jabłka obsypujemy obficie cukrem

 

6

...i smarujemy je roztrzepanym żółtkiem jajka.

 

8

Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 7 – 8 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i posypujemy tartę cynamonem. Pieczemy dalej aż tarta i jabłka się zarumienią.

 

9

Następnie wyjmujemy ją na talerze i polewamy sosem toffee. Talerze dekorujemy m. in. słodką papryką mieloną, plastrami truskawki i listkiem mięty.

 

10

Bon apetit! 

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    pyszny deser :-)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    przepyszne!

Dodaj komentarz