Aktualności Doradcy Smaku

original

Odc. 4. Warzywa grillowane po nicejsku

W czwartym odcinku "Doradca Smaku" pokazał jak przyrządzić Warzywa grillowane po nicejsku. Prezentujemy przepis z programu. Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 oraz następnego dnia o godz. 7.50 w TVN.

 

Warzywa grillowane po nicejsku

(danie dla 2 osób)

Składniki:

1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
20 g czarnych oliwek
20 g zielonych oliwek
1 mała puszka filetów anchois
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

Sposób przygotowania:

 


Z papryki usuwamy gniazda nasienne, 

 


a następnie kroimy w ćwiartki. 

 

Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.

 

Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.

 

W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.

 

W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.

 

Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.

 

Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Pana to nawet dla samego słuchania jak można opowiadać o gotowaniu warto włączyć TV!

Dodaj komentarz