Aktualności Doradcy Smaku

original

Narodowe Święto Norwegii

13 lat po polskiej Konstytucji 3 maja, Norwegia wprowadza swoją konstytucję. Kraj ten dla wielu z nas nadal jest obcym zakątkiem świata, kojarzonym tylko z Wikingami, fiordami i zimnym klimatem. Tymczasem warto poznać norweską kuchnię, zwłaszcza jeśli jest się smakoszem ryb. Norwegia jest bowiem prawdziwą kulinarną krainą łososia. Ryba ta występuje w większości narodowych potraw. Oprócz tego Norwegowie nie wyobrażają sobie kuchni bez makreli, dorsza czy halibuta.

Czy wiesz że ?

Norwedzy z łososia robią nawet budyń - tak marynowany fiskepudding najczęściej podawany jest z pieczywem.

 

W kuchni norweskiej występują również egzotyczne dla nas mięsa - z renifera, foki, czy też wieloryba.

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Ja często bywam w Norwegii wraz ze swoją rodziną. Osobiście jestem zauroczona i zafascynowana Norwegią , kocham to miejsce . Moim ukochanym miejscem jest Stavanger , klimat , krajobraz ,ludzie - trudno opisać . Miasto piękne i cudowne. Kuchnia norweska nie składa się tylko z ryb , ale też krewetki , kraby i homary ,a na przełomie września głównym produktem w menu jest pod każdą postacią baranina Fårikål (czyli baranina ze słodką kapustą)Pinnekjøtt(solona baranina z karpielem) . Też wielkim przysmakiem dla Norwegów jest riscrem (ryż na mleku ze słodkim sosem) , bardzo też dużo jedzą dżemów z bardzo specyficznym serem kozim , który smakuje jak karmel.

Dodaj komentarz