Aktualności Doradcy Smaku

istock_000005988311xlarge-male

Światowy Dzień Makaronu

Istnieje wiele rodzajów makaronów, a każdy z nich dedykowany jest innym potrawom kuchni włoskiej i nie tylko.

Anellini przyjmuje formę pierścieni lub jeszcze mniejszych krążków. Ze względu na mały rozmiar tego makaronu doskonale nadaje się do zup i sosów. Bucatini to pochodzące z Sycylii rurki o długości 30 cm, najczęściej podawane z wszelkiego rodzaju sosami pomidorowymi. Podobne do nich są canelloni, które przyjmują długość do 10 cm, mogą być gładkie lub prążkowane i doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zapiekanek z mięsem, szpinakiem i dodatkiem sosu beszamelowego. Jednym z bardziej atrakcyjnych wizualnie makaronów jest apelli di angelo, czyli anielskie włosy. Doskonale smakuje z ziołami i świeżym sosem pomidorowym. Bardzo popularne są też: płaty z ciasta makaronowego, czyli lasagne, ścięte pod kątem ostrym krótkie rurki penne i oczywiście makaronowe nitki spaghetti, doskonałe do sosu bolognese.

Czy wiesz że... ?

Rocznie, przeciętny Włoch zjada 26 kilogramów makaronu - to trzy razy więcej niż w innych krajach.

Przepisy na dania z makaronu TUTAJ.

Komentarze

  • 0
    wp_20160828_15_31_42_pro
    Opublikowano

    SmaczneGotowanie

    Ja poprostu kocham makaron pod każdą postacią i różnymi dodatkami.

Dodaj komentarz