Aktualności Doradcy Smaku

original

Dzień Pikantnych Przypraw

W Dniu Pikantnych Przypraw w barach i restauracjach serwowane jest wyjątkowo ostre menu. W Polsce święto to z pewnością szybko znajdzie swoich sympatyków. Ostre przyprawy poza tym, że nadają smaczku wielu potrawom, jak się okazuje - mają również dobroczynny wpływ na organizm. Wspomagają układ trawienny, przyspieszają metabolizm, poprawiając również odporność. Są także doskonałym źródłem witaminy C i B - na przykład powszechnie lubiane chili.

Czy wiesz że ?

Tradycyjna chińska medycyna mówi, że spożywanie pikantnych przypraw może ochronić nerki przed wychłodzeniem w porze zimowej. Nie ma też nic lepszego na wyostrzenie apetytu, jak pikantne przyprawy.

 

Największe ilości chili spożywają mieszkańcy Tajlandii – 5 gram dziennie na osobę.

 

Plemię Majów już dawno temu znało właściwości chili – nacierali oni paprykami chili bolące zęby – w reakcji na ostry palący smak, mózg wytwarza związki chemiczne zwane endorfinami, które uśmierzają ból.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz