Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku II, odc.15: Pomidory z mozzarellą na ciepło

 

 

Jak wiadomo mozzarella to typowo włoski ser. Pochodzi z południa Italii – regionu Kampanii, gdzie wyrabia się go z mleka tamtejszych bawolic. Obecnie – ze względu na swoją popularność - produkuje się go również z mleka krowiego. Mozzarella ma nie tylko charakterystyczny kształt (kulka w serwatce), ale i lekko kwaskowaty smak. Ten bajecznie ciągnący się pod wpływem temperatury ser jest uwielbianym dodatkiem do pizzy, lasagne, czy lekkiej sałatki caprese.

Dziś w odcinku wariacja na temat słynnej właśnie sałatki caprese. Tym razem jednak podana na ciepło w ciekawej formie.

 

Czy wiesz, że najcenniejszą odmianą tego sera jest mozzarella di bufala campana. Wytwarza się ją jedynie w Kampanii według ściśle określonych, oryginalnych receptur. Mozarella została też objęta ochroną nazwy pochodzenia przez Unię Europejską.

 

8"Pomidory z mozzarellą na ciepło"

 

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

 

11

Komentarze

  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ciekawe czy ktoś trafił ?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Renata9

    też tego jestem ciekawa czy ktoś w ogóle trafił, bo na razie się ujawniają osoby, które spudłowały :-(
  • 0
    36267de07d33750bcec85f27c6d45727
    Opublikowano

    wyattearp

    ja nie :(
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Doradcy, w konkursie napłynęły prawidłowe odpowiedzi.
  • -2
    original
    Opublikowano

    Renata9

    @Doradco, ale jakoś nikt się nie chce ujawnić kto trafił prawidłową odpowiedź :-)

Dodaj komentarz