Jabłka i gruszki: dzielimy nożykiem na części, obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i zjadamy owoc po kawałku.
Truskawki podajemy bez szypułek, z cukrem pudrem i bitą śmietaną.
Brzoskwinie obiera się ze skórki nożykiem, przekrawa na pół, wyjmuje pestkę i zjada po kawałku.
Kiwi podajemy przekrojone na pół i zjadamy łyżeczką.
Winogrona i czereśnie zjada się w całości, pestki odkładamy łyżeczką na talerzyk.
Śliwki rozrywamy na pół palcami, wyjmujemy pestki i zjadamy owoc.
Banany obiera się ze skórki do połowy i zjada, systematycznie obierając skórkę dalej.
Pomarańcze i mandarynki obiera się ze skórki i zjada cząstkami.
Grejpfruty kroi się na połówki i zjada łyżeczką.
Melony, ananasy i arbuzy je się widelczykiem pokrojone w kostkę.