Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku II, odc.9: Makaron z domowym pesto

 

 

Włoska finezja smaków, czyli zielone pesto, które powstało z połączenia listków bazylii, parmezanu, czosnku, oliwy oraz orzeszków piniowych. To bardzo prosty w przygotowaniu sos, który odznacza się jednocześnie bardzo wyrazistym smakiem. Pamiętajmy jednak, by go nie podgrzewać, gdyż bazylia pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna gorzknieć.

Wyróżniamy nie tylko zielone, ale i czerwone - sycylijskie pesto, które kolor i smak zawdzięcza dodatkowi suszonych pomidorów. Sosy te najlepiej oczywiście smakują przyrządzone domowym sposobem, a łączyć je możemy zarówno z makaronem, jak i chlebem, sałatkami i co ciekawe także z serem.

Jeśli zastanawiacie się czym zastąpić obecne w sosie orzeszki piniowe to podpowiadamy, że mogą to być na przykład orzechy laskowe. Choć trzeba pamiętać, że nie uzyskamy już takiego samego smaku.

Zapraszamy na przepis: "Makaron z domowym pesto". A Wy jak przygotowujecie swoje domowe pesto?

 

9"Makaron z domowym pesto"

 

10

Zapraszamy na Konkurs "Odkryj smak odcinka"

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ssylwiaa

    bardzo lubię makaron z pesto, można je szybko przygotować i jest idealne dla niespodziewanych gości... ;)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Bardzo interesujący przepis i wygląda na bardzo łatwy z pewnością zostanie wykorzystany w moich kulinarnych zmaganiach.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    W programie widziałam jednak na początku jak Pan Michell starł ser parmezan i nie doczekałam się kiedy go użył. Czy posypał na koniec makaron, czy dodał do pesto bo nie widziałam!!!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ania84

    w miarę szybkie i bardzo smaczne danie!
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, parmezan należy dodać do reszty składników na pesto i zblendować.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    dZIS robilam ta potrawe. Palce lizac naprawde nie myslalam ze makaron z pesto moze byc tak dobre. POLECAM
  • 0
    clipboard01
    Opublikowano

    Ola1984

    Pesto gości u mnie często :) Nie tylko to klasyczne z bazylią, ale także z rukolą czy suszonymi pomidorami, świetne nie tylko do makaronu, ale także na kanapki :)

Dodaj komentarz