Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 47: Tradycyjny gratin dauphinois

1 kg ziemniaków,
150 g boczku wędzonego,
150 g sera ementaler,
ok. 1 l mleka,
400 ml śmietanki 36%,
1-2 ząbki czosnku,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat,
Chili pieprz cayenne Prymat,
Przyprawa do ziemniaków Prymat,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.

 

1

Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm.  Wrzucamy je do miski.

 

2

200 ml śmietany i mleko wlewamy do garnka.

 

3

Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową,

 

4

przyprawą do ziemniaków oraz chili.

 

5

Całość mieszamy. Wrzucamy ziemniaki które będą grzały się w sosie ok. 10-15 minut i przykrywamy garnek przykrywką. Mleko ze śmietaną ma przykrywać wszystkie ziemniaki. Nie gotujemy ziemniaków, a jedynie zagrzewamy – mają pozostać al dente.

 

6

W tym czasie na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażamy boczek. Gdy już będzie gotowy, przekładamy go do innego naczynia.

 

7

Przeciętym ząbkiem czosnku nacieramy dno naczynia żaroodpornego, a następnie kroimy go drobniutko.

 

8

Posiekany czosnek dodajemy do grzejących się ziemniaków.

 

9

Po 15 minutach wykładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego i posypujemy smażonym boczkiem.

 

10

Do pozostałego w garnku sosu dolewamy śmietanę 36%, mieszamy, a następnie zalewamy ziemniaki.

 

12

Naczynie przykrywamy folią aluminiową i całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 20 – 40 minut.

 

13

Ważne jest, żeby po ok. 15 minutach sprawdzić czy zapiekanka nie będzie za sucha. W razie potrzeby można dolać mleczno-śmietanowego sosu.

 

14

Korzystając z tego, że wyjęliśmy zapiekankę z piekarnika, posypujemy całość równomiernie startym serem ementaler.

 

15

Zapiekankę znowu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ser się roztopi, równomiernie pokryje ziemniaki i nabierze złocistego koloru. Wówczas zapiekanka jest gotowa.

 

16

Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    takie ziemniaczki to "niebo w gębie" :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Znajomy "kucharz" kiedyś takie u mnie zrobił..i były surowe ziemniaki =(
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    te ziemniaczki one som bardzo dobre słowa tego nie opiszom
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim Zachowanie czasu i temperatury pieczenia, które są podane w przepisie gwarantuje, że ziemniaki nie będą surowe.

Dodaj komentarz