Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 41: Świeże mule z krewetkami w sosie śmietanowym

1 kg świeżych małży (omułek),
200 g parzonych krewetek,
200 g pieczarek,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
Świeżo siekana natka pietruszki,
40 ml białego wina,
200 ml śmietany 36%,
30 g masła,
Olej,
Pieprz cytrynowy Prymat,
Kolendra cała Prymat.

 

1

Czosnek i cebulę siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju.

 

2

Następnie wrzucamy małże i przykrywamy garnek pokrywką.

 

3

Dolewamy trochę białego wina

 

4

...i czekamy aż pod wpływem ciepła i pary małże się otworzą. Powinno to nastąpić po ok. 3-4 minutach.

 

5

Po tym czasie przelewamy zawartość garnka przez sitko odcedzając małże od wywaru.

 

6

Małże otwieramy i wyjmujemy z nich mięso, odkładając je do miseczki.

 

6

Wywar wlewamy ponownie do garnka i gotujemy żeby nieco odparował (mniej więcej do połowy objętości). Dolewamy śmietanę i mieszamy.

 

7

Doprawiamy kolendrą, pieprzem cytrynowym i chwile gotujemy.

 

10

Dodajemy masło w małych kostkach

 

11

...cały czas mieszając.

 

 

12

W tym czasie obieramy krewetki.

 

15

Kroimy pieczarki w kostkę

 

17

...i podsmażamy na oleju.

 

 

18

Gdy sos się zagęści, wrzucamy do niego małże,

 

19

krewetki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy usmażone pieczarki i czekamy aż wszystko będzie ciepłe. 

 

 

20

Danie podajemy w miseczkach ozdobionych muszelkami po małżach.

 

21

Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    nigdy nie jadłam jeszcze małży :)
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    ja też, ale zaraz wypróbuję
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    ja też, ale zaraz wypróbuję

Dodaj komentarz