Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne

2 x 150 g filetu z sandacza
1 marchewka duża
1 por
1 cukinia
1 pomidor
Świeża bazylia
Kminek mielony Prymat
Przyprawa do ryb Prymat
Imbir mielony Prymat
Oliwa z oliwek
1 łyżka sosu sojowego jasnego
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Warzywa (cukinię, pora i marchewkę) kroimy w kawałki ok. 5 cm długości,

 

2

...a następnie te kawałki kroimy w cieniuteńkie paseczki (julienne).

 

3

Na patelnię wylewamy wodę i doprawiamy ją solą, kminkiem, imbirem oraz szczyptą przyprawy do ryb i czekamy aż się zagotuje.

 

4

Do zagotowanej wody wrzucamy marchewkę,

 

5

po 2-3 minutach dorzucamy pora.

 

6

Odczekujemy kilka minut i dodajemy cukinię. Gdy woda prawie całkowicie odparuje i cukinia będzie miękka nasze warzywa są gotowe.

 

7

Następnie przygotowujemy patelnię do gotowania na parze. Wlewamy na nią wodę, którą doprawiamy solą, imbirem i przyprawą do ryb. Nakładamy kratkę i pokrywkę. Oczywiście danie można przygotować także w urządzeniu do gotowania na parze.

 

8

Z obranego pomidora odkrawamy miąższ pozbywając się nasion. Miąższ kroimy w drobną kostkę.

 

9

Wrzucamy go do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i jasnym sosem sojowym.

 

10

Dwa liście bazylii szatkujemy i dodajemy do miseczki. Wszystko mieszamy.

 

11

Filety z sandacza kroimy na dwie połowy i przyprawiamy solą. Gdy woda w patelni już paruje, układamy je na kratce skórą do dołu.

 

12

Gotujemy na parze od 6 do 10 minut w zależności od grubości filetów.

 

13

Gdy są już gotowe układamy je na talerzu, na nie wykładamy pomidorową mieszankę z miseczki, a obok warzywa julienne.

 

14

Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    IwonaDD

    wspaniały i aromatyczny przepis, napewno wykorzystam, no i jaki kolorowy :))

Dodaj komentarz