Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

100 g combra z królika
400 g mielonego mięsa z królika
400 g mielonej karkówki
400g mielonej cielęciny
250 g boczku wędzonego
2 jajka
2 szalotki
40 ml wina porto
Przyprawa do pieczeni Prymat
Majeranek otarty Prymat
Chrzan tarty Smak
Natka pietruszki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Do miski wrzucamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe i cielęcinę, a następnie wbijamy 1 jajko i jedno samo żółtko.

 

2

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczenia.

 

3

Dodajemy pokrojoną szalotkę i posiekaną natkę pietruszki.

 

4

Dolewamy ok. 40 ml wina i mieszamy.

 

5

Prostokątną formę do pasztetu wykładamy paskami boczku tak, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.

 

6

W piekarniku przygotowujemy kąpiel wodną. Formę wypełniamy mięsem i gdy już będzie do połowy pełna, kładziemy na farszu pokrojony w paski, osolony comber.

 

6

Następnie wykładamy resztę farszu i nakrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz.

 

7

Przykrywamy formę pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 130 – 140 stopni na ok. godzinę.

 

8

Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika.

 

9

Czekamy aż wystygnie, kroimy i układamy na udekorowanych talerzach.

 

10

Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu. Bon apetit!

Komentarze

  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    tylko czemu wszystko palcami lub językiem
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Z królika pasztet jest pyszny polecam go zrobić choć raz
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    Prowadzący programu przygotowuje potrawy w domowych warunkach, nie w restauracji:)Potrawy nie są serwowane do jedzenia osobom trzecim, lecz są przygotowywane w celach programowych.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    POLECAM JEST PYSZNY:)

Dodaj komentarz