Aktualności Doradcy Smaku

original

Doradca Smaku, odc. 11: Zupa de picadillo

Składniki:
2 udka kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g szynki hiszpańskiej serrano
1 mała golonka wieprzowa
wino wytrawne białe
woda
2 jajka na twardo
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Majeranek Prymat
natka pietruszki
Szafran nitki Prymat

 


Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z odrobiną oliwy.

 

Następnie dokładamy do garnka golonkę skórą do spodu. Chwilę smażymy, ale pilnujemy żeby cebula się nie przypaliła.  Następnie dolewamy odrobinę białego wina i wodę.

 

Lekko solimy i dodajemy liść laurowy, tymianek i majeranek.

 

Gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę. Po 25 minutach do zupy dorzucamy kurczaka. Po około 15 minutach golonka i udka z kurczaka powinny być już gotowe.

 

Wyciągamy je z garnka, resztę zupy przecedzamy.

 

Kurczaka i golonkę kroimy w drobne kawałki.

 

Do przygotowanego wywaru wrzucamy pokrojoną szynkę, boczek, kawałki mięsa.

 

Dodajemy odrobinę szafranu dla koloru, pokrojone w plasterki jajka na twardo i drobno posiekaną natkę pietruszki.

 

Zupę nalewamy na talerze tak, aby w każdej porcji znalazły się jajka, boczek i mięso.

Bon apetit.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna27

    bardzo dobre
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    gotowe udka kurczaka po 15 minutach gotowania? gratulacje ... chyba w szybkowarze. golonka po 40 minutach gotowania na malym ogniu tez bedzie twarda jak podeszwa radzieckiego zolnierza
  • 0
    profilowe
    Opublikowano

    Doradca Smaku

    @Anonim, zgodnie z przepisem powyżej: "Gotujemy na średnim ogniu. (...) Po 25 minutach do zupy dorzucamy kurczaka. Po około 15 minutach golonka i udka z kurczaka powinny być już gotowe." Golonka gotuje się więc ponad 40 minut.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    @Doradca Smaku - proponuje w takim razie przygotowac te zupe wg przepisu i wyciagnac kurczaka po 15 minutach gotowania. gwarantuje ze przy kosci bedzie surowy. golonka po 40 minutach tez zbyt miekka nie bedzie. Chyba ze uzywacie pieca konwekcyjnego.
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    Zrobiłem wszystko zgodnie z przepisem i nic nie było surowe ani nic nie było twarde jak przedmówca pisałc "podeszwa radzieckiego żołnierza" Naprawde polecam! Dodam że nie lubię golonki a tak w zupie pycha! :)

Dodaj komentarz