Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: brunatny

 

Brązowy i jego odcienie – w tym brunatny - to ciepły, rodzinny kolor, który przywodzi na myśl naturę i wszystko, co z nią się wiąże. Jeśli ciągnie Was do tego koloru, to znak, że szukacie w życiu stabilizacji i silnego oparcia. Skoro ma być ciepło i rodzinnie, to zapraszamy na wyborną zupę grzybową z żurawiną!

 

 

1 

 

 

Zupa grzybowa z żurawiną amerykańską

 

Składniki dla 4 osób:  

2 ziemniaki

2 marchewki

1 cebula

2 łyżki oleju

1 Listek laurowy Prymat

500 ml bulionu warzywnego

Sól czosnkowa, Pieprz czarny mielony Prymat

500 g mieszanki grzybów (w zależności od dostępności mogą to być pieczarki, kurki, borowiki, podgrzybki)

2 łyżeczki mąki

250 ml śmietany do zup

50 g suszonej żurawiny amerykańskiej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

2    3

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, usmażyć na nim cebulę na złotożółty kolor, dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez ok. 12–15 minut. Całość doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Grzyby oczyścić i umyć, duże pokroić. Na patelni rozgrzać pozostałą część oleju i smażyć na nim grzyby przez ok. 3–5 minut. Następnie posypać mąką, smażyć przez chwilę, dodać  śmietanę i zagotować. Grzyby i suszoną żurawinę amerykańską dodać do bulionu, odstawić na kilka minut, aby wszystkie składniki przeszły smakiem, a następnie ponownie doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki. Podawać z pożywnym wiejskim chlebem. 

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz