Aktualności Doradcy Smaku

original

Kolorowa Środa: morelowy

 

 

Kolor morelowy jest pochodnym pomarańczowego. Przywraca siły witalne, zwiększa naszą odporność, koi wszelkiego rodzaju nerwy i znakomicie wpływa na układ trawienny. Morele same w sobie są między innymi źródłem witaminy C, A, żelaza i beta karotenu. Jedzenie tych słonecznych owoców wyrównuje i odświeża koloryt skóry. Co ciekawe pobudzają one także apetyt - już teraz wiemy, dlaczego jedzenie ich jest tak wciągające J.

Morele zanim przybyły do Europy przebyły długą drogę. Ich ojczystą ziemią są Chiny. Z nich wyruszyły szlakiem Armenii, Włoch, Grecji, Francji, by dotrzeć wreszcie także do Polski. Po tak długiej wędrówce nawet my zgłodnieliśmy. Zapraszamy czym prędzej na Kaczkę confit z morelami :).

 

 

1

 

 

Kaczka confit z morelami

 

 

Składniki dla 4 osób:

4 udka z polskiej kaczki

1 główka czosnku

Sól morska, Majeranek, Ziele angielskie, Liść laurowy, Prymat do smaku

100 g świeżych lub mrożonych moreli bez pestek

2 pokrojone w kostkę szalotki

50 ml likieru z mirabelek

1 gałązka rozmarynu

1 łyżeczka posiekanego, marynowanego imbiru

1 litr tłuszczu gęsiego

4 kromki pieczywa wieloziarnistego

4 łyżeczki chrzanu żurawinowego Smak

6 gałązek natki pietruszki

1 łyżeczka miodu

 

 

2    3    4

 

 

Sposób przygotowania:

Osuszone kacze udka natrzeć przyprawami i roztartym czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin.

Tłuszcz gęsi rozpuścić na małym ogniu, dodać zamarynowane udka i dusić do miękkości ok. 2-2,5 godziny. Udka schłodzić i wyluzować z kości. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu z duszenia kaczki, dodać szalotkę, marynowany imbir, morele, miód, gałązkę rozmarynu i likier, doprawić do smaku i dusić, aż wszystko zgęstnieje.

Na grzankach z pieczywa wieloziarnistego ułożyć morele i mięso kaczki, następnie nałożyć chrzan żurawinowy i udekorować natką pietruszki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz