Aktualności Doradcy Smaku

original

Smak Tygodnia: Czosnek w oleju z ziołami

 

 

Sezon kurkowy trwa i długo jeszcze trwać będzie. W związku z tym zapraszamy do odkrywania z nami letnich smaków – w tym leśnych kurek. W tym tygodniu sięgamy po Czosnek w oleju z ziołami, który połączymy z kurkami, truskawkami, rozmarynem, piersią z kurczaka i białym kremem balsamino.

 

Czosnek jest nie tylko zdrowy, ale i nadaje wybornego smaku przygotowywanym z nim potrawom. Staranne połączenie wysokiej jakości czosnku i aromatycznych ziół zanurzonych w delikatnym oleju, to wyśmienita kompozycja. Nasz czosnek z ziołami w oleju będzie równie pomocny w przyrządzaniu zup i dań mięsnych, jak i warzywnych. Świetnie nada się także jako dodatek do koreczków, kanapek oraz warzywnych sałatek. Szczególnie polecamy go do potraw z kuchni śródziemnomorskiej.

 

A oto obiecane intrygujące połączenie smaków. Smacznego!

 

 

1

 

 

 

Pierś z kaczki marynowana w rozmarynie

podana na kurkach z truskawkami i białym kremem balsamico

 

 

Składniki dla 4 osób:

 

4 piersi z kaczki (po 200 g każda)

Marynata:

50 ml oliwy z oliwek

2 ząbki Czosnku w oleju z ziołami Smak

1 op. Przyprawy do drobiu po myśliwsku Prymat

Kilka gałązek śwież rozmarynu

200 g kurek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 pokrojone w kostkę małe cebule

50 ml bulionu warzywnego Kucharek

50 ml białego kremu balsamico

2  2    

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Oczyszczone i umyte piersi z kaczki zamarynować w oliwie, czerwonym winie, czosnku, startych warzywach i rozmarynie, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 8 godzin.

Na rozgrzanej oliwie zeszklić szalotki, dodać kurki, po chwili smażenia wlać bulion, a następnie dodać masło cytrynowe i biały krem balsamico. Gdy sos zacznie gęstnieć, całość doprawić do smaku, dodać cząstki truskawek i posiekane listki mięty.

Kaczkę wyjąć z marynaty, obsmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor, a następnie piec około 12 minut w temperaturze 200ºC.

Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i przełożyć na chwilę na papierowy ręcznik. Następnie każdą pierś pokroić w plastry i ułożyć na aromatycznych kurkach z truskawkami. Tak przygotowane danie podawać z bukietem ulubionych, chrupiących sałat.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz