Przepis i sposób przygotowania na: Tort orzechowy
• Cukier waniliowy
• 10łyżek mąki
• 10łyżek cukru
• 1łyżka kakao
• 1łyżka bułki tartej
• Szklanka orzechów
• 1łyżeczka proszku do pieczenia
• 1łyżka octu
• 1łyżka wody
Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia.
Białka ubić sztywno dodając cukru, gdy będą sztywno ubite dodać żółtka,
białka i wodę, kakao, bułkę tartą, mąkę. Piec około godziny.
Zwilżenie tortu 2łyżki spirytusu, 6łyżek wody, 2łyżki cukru
Polewa do tortu:
• 10dag masła
• 10dag cukru pudru
• 2łyżki kakao
• 1łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki utrzeć na koniec dodać 2 łyżki mleka
Masa nr 1:
• 1szklankę cukru zalać 2 szklankami mleka, Gotować na syrop
Dodać 3szklanki zmielonych orzechów
Masa nr 2:
• 1masło utrzeć z 1/4szklanki cukru pudru
Nad parą ubić 1 jajko+ 1żółtko+ ½ szklanki cukru pudru
Przekładać tort masami